Nutrienţi-cheie de care are nevoie orice persoană sedentară

Pentru cei ocupați până peste cap, care au o muncă sedentară, nutriționistrul australian Susie Burrell a alcătuit un top al alimentelor care nu trebuie să lipsească din meniu dacă vor să aibă o bună stare de sănătate.
Alina Costache
02 nov. 2017, 14:39
Nutrienţi-cheie de care are nevoie orice persoană sedentară

Nutriționistul recunoaște că e greu să ai un meniu echilibrat și sănătos atunci când lucrezi într-un birou, eventual într-o clădire de birouri unde tentații precum automate cu sandviciuri, cele de sucuri și cafea sunt la îndemână. Dar, dacă vrei să fii sănătos în aceste condiții, trebuie să depui puțin efort.

„Oamenii ocupați au nevoie de o platformă nutritivă puternică pentru a se asigura că își desfășoară activitatea la cote maxime în fiecare zi”, scrie Susie Burrell pe blogul ei, citat de DailyMailOnline.

Nutriţionistul identifică cinci principii nutritive pe care fiecare ar trebui să le respecte:

Ai nevoie de un aport crescut de fier. Lipsa de fier e una din cele mai frecvente deficiențe la persoanele între 20 și 45 de ani, mai ales la femei. Expertul în nutriție scrie că, în timp ce fierul se găsește într-o gamă largă de alimente, inclusiv fructele și leguminoasele, sursele de plante nu sunt, în general, bine absorbite, scie doctorulzilei.ro.

„O cantitate mică de carne tocată, o friptură de miel, cârnați slabi sau câteva chifteluțe sunt toate opțiuni bogate în fier pentru a crește aportul dumneavoastră”, îi sfătuiește ea pe carnivori. În ce-i privește pe vegetarieni, Susie Burrell spune că o modalitate de a mări absorbția de fier din citrice sau legume e aceea de a lua și vitamina A, dar asta doar la recomandarea doctorului.

Omega 3 este un „must have”. Grăsimile de Omega3 sunt cheie pentru funcția optimă a creierului și esențiale pentru menținerea unei inimi sănătoase. Somonul este o sursă bogată de grăsimi Omega 3, dar poate fi găsit și în conserve de sardine și ton. „Ar fi bine să luați în considerare luarea unui supliment de ulei de pește, pe care îl puteți îngheța pentru a evita orice efecte secundare nedorite sau gustul de pește”, sugerează Susie. La fel, ar fi bine să consultați un doctor.

Trebuie să ai o dietă bogată în fribre. „Combinația potrivită a tipurilor corecte de fibre este crucială pentru un intestin bine funcțional” și pentru a gestiona disconfortul intestinal, arată nutriționistul australian. Ea recomandă corporatiștilor să consume zilnic cel puțin 30 de grame de fibre dietetice pe zi, care pot fi obținute consumând cateva bucăți de fructe bogate în fibre, cum ar fi fructe de pădure sau banane, 2-3 căni de legume mixte și / sau salată, dar și pâine integrală și cereale integrale pentru micul dejun. De asemenea, trebuie băută multă apă poentru ca tractul digestiv să funcționeze bine, adaugă Susie.

Stai cât de mult poți la soare. Nu, nu e vorba de timpul petrecut pe plajă, în concediu, ci de perioada pe care o petreci zilnic în aer liber. Dacă ai timp măcar jumătate de oră pe zi și vremea o permite, relaxează-te pe iarnă în parc sau pe o bancă în bătaia soarelui. Soarele este cea mai bună sursă naturală de vitamina D, un nutrient esențial pentru starea de spirit, metabolismul și sănătatea generală. „Există câteva surse dietetice de vitamina D care pot fi incluse în dieta dvs. mai frecvent, inclusiv alimentele lactate, ouăle și conservele de pește”, scrie Susie.

Crește-ți aportul de magneziu. Nutriționistrul arată și că că adulții au nevoie de o cantitate mare de magneziu zilnic, în special cei care sunt activi, acest compus fiind implicat în producția de energie, formarea de proteine, contracția musculară și comunicarea nervilor. „Magneziul se găsește într-o gamă largă de alimente, cum ar fi bananele, verdele cu frunze verzi, fructele cu coajă lemnoasă, fructele cu coajă lemnoasă și avocado, alimente din care ar trebui să consumăm zilnic”, conchide Susie.

Citeşte şi Alimente sănătoase pentru copii. Trebuie să îi obişnuieşti de mici cu ele

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte