Desi nu exista un elixir magic care sa tine departe boli precum Alzheimer sau alte forme de degenerare mintala, regimul alimentar si exercitiile fizice pot contribui la mentinerea sanatatii mintale pe termen lung, scazand riscurile problemelor cognitive la batranete. Iata care sunt principalii nutrienti din alimentatie care protejeaza creierul!
Flavonoizii din cacao
Substantele antioxidante denumite flavonoizi, regasiti in cantitati mari in cacao, au efecte benefice asupra creierului. Un studiu efectuat in 2014 arata ca o alimentatie bogata in flavonoizi, asadar cu un consum regulat de ciocolata neagra, poate preveni degenerarea mintala, flavonoizii avand puternice efecte benefice asupra formatiunii hipocampica din creier, responsabila mai cu seama cu buna functionare a memoriei.
Acizii grasi omega 3
Acizii grasi omega 3, prezenti in cantitati insemnate in pesti precum somonul si tonul, nu doar ca ajuta la buna functionare a inimii, dar ofera si energie creierului, imbunatatind functiile cognitive chiar si la varste inaintate. O alta sursa buna de acizi omega 3 sunt semintele si nucile, care la randul lor pot contribui la buna functionare a creierului. Nucile si semintele, precum alunele de padure, migdalele, caju, sunt bogati nu doar in omega 3, ci si in vitamina E, in folati, in melatonina si in alti antioxidanti care protejeaza celulele creierului si, in general, ale sistemului vascular.
Magneziul
Deficienta de magneziu din organism favorizeaza declinul mintal odata cu inaintarea in varsta. Mai mult, studiile stiintifice au aratat ca in majoritatea cazurilor de dementa pacientii prezentau o deficienta semnificativa de magneziu in corp. Asadar, un aport ridicat de magneziu protejeaza creierul. Pe langa suplimentele de magneziu, acesta se gaseste in spanac, in semintele de dovleac, in migdale, in fasolea neagra, in avocado, in ciocolata neagra si in banane.
Citeste continuarea pe Lyla.ro