Nutriţionist: Grătarul, cea mai nesănătoasă metodă de preparare a cărnii

Părerea populară este că grătarul constituie cea mai sănătoasă metodă de preparare a cărnii. Nutriţioniştii nu sunt însă de această părere, ba mai mult, spun că această modalitate de gătire este foare toxică şi poate dezvolta substanţe cancerigene.
Alina Costache
01 mai 2018, 06:02
Nutriţionist: Grătarul, cea mai nesănătoasă metodă de preparare a cărnii

Grătarul este, fără îndoială, activitatea preferată a românilor de 1 Mai. Fie de poftă, fie pur şi simplu „că aşa se face de 1 Mai”, pentru cei mai mulţi dintre români nu pot lipsi tradiţionalii mititei la grătar în aceste zile.

Nutriţioniştii recomandă însă să fim ponderaţi şi să fim atenţi la modul cum preparăm carnea pe grătar. Cel mai important aspect este să nu ardem carnea.

„Grătarul, adică frigerea cărnii sau a altor alimente este poate cea mai nesănătoasă metodă de preparare, la concurenţă cu prăjirea. În cazul prăjirii, putem însă controla mult mai bine temperatura şi timpul de expunere”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie.

Porivit acestuia, carnea astfel preparată poate dezvolta substanţe cancerigene.

„Când carnea atinge metalul încins, apar transformări chimice cu rezultate foarte toxice – substanţe dovedit cancerigene. Fumul, atât cel al sursei de căldură cât şi rezultat din arderea grăsimii care se scurge, este şi el extrem de periculos. Mai mult, nitritul cu care carnea poate fi aditivată devine mult mai nociv atunci când aceasta este pusă pe grătar, în special semipreparatele din carne tocată, cum sunt mititeii, hamburgerii, cârnaţii, etc”, explică nutriţionistul.

Totodată, spune specialistul în nutriţie, grătarul poate constitui o sursă foarte mare de carne consumată într-un timp foarte scurt, ceea ce este dăunător pentru organism.

„Un alt pericol al grătarului este acela că se poate ajunge foarte uşor la un exces de carne şi proteină de origine animală. Corpul pur şi simplu nu are ce să facă cu 500g de carne, deci va suferi încercând să elimine excesul”, explică Mărgărit.

Cum facem ca grătarul să fie mai puţin nociv?

„În primul rând, trebuie să pornim de la o carne curată, fără nitrit. Marinarea cărnii poate reduce sinteza compuşilor toxici, deci este indicat să folosim un «baiţ» bogat în antioxidanţi (plante aromatice). Berea neagră se pare că ajută foarte mult. Alegem o plită (tablă, planşă) în loc de grătarul clasic. Astfel, carnea va fi expusă ceva mai uniform la căldură, deci reducem şansa să apară zone foarte arse şi va fi mai ferită de fum. Cu cât e mai groasă plita, cu atât mai bine”, precizează nutriţionistul.

Acesta mai spune că temperatura trebuie ţinută cât se poate de jos şi trebuie să fim atenţi să nu ardem carnea.

Ca să eliminăm, cât se poate, din efectele nocive ale grătarului, nutriţionistul ne recomandă combinaţia acestuia cu salate proaspete, asezonate cu lămâie, plante aromatice sau sosuri naturale din iaurt.

„Fibrele şi antioxidanţii vor neutraliza şi vor împiedica asimilarea substanţelor toxice produse prin frigerea cărnii. Nu punem legumele pe grătar, ci încercăm să le mâncăm crude. La fel şi cartofii, dacă vrem neaparat să-i mâncăm e mai bine să-i coacem, nu să-i prăjim. Apa este foarte importantă, mai ales dacă lângă grătar vine şi un vin. La vin conteaza calitatea, nu cantitatea, deci atenţie la ce alegeţi”, recomandă Cristian Mărgărit.

Citeşte şi Ziua Muncii la români: mici, pui şi ceafă la grătar, plus tone de bere. Cât scot românii din buzunar pentru Ziua Muncii

 

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Lidl aduce din nou la raft, de luni, 3 februarie 2025, produsele care au făcut senzație în rândul românilor. Se vor da ca pâinea caldă
Capital.ro
A murit un nume imens. A fost un monstru sacru. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Zilele din luna februarie în care este bine să plantezi pomii fructiferi ca să aibă rod și să se umple de fructe. Datele exacte din calendarul lunar
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Ponta aruncă în aer scena politică. Lovitură năucitoare pentru Ciolacu
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)