Oul este un aliment de bază, foarte bine echilibrat nutrițional. Conține proteine valoroase, grăsimi, vitaminele D și B12, colină, fier și seleniu.
Conținutul caloric este mic – circa 80 kcal/ou -, astfel că îl putem considera ca fiind un aliment dietetic, potrivit nutriționistului Tania Fântână.
Nutriționistul avertizează însă că lucrurile se schimbă radical dacă mâncăm oul în anumite combinații sau după ce îl gătim, de pildă, în unt.
”Oul de sine stătător este un aliment dietetic, dar dacă îl combinăm cu o brânză cremoasă, dacă îl gătim în unt, dacă punem alături și un avocado sau ceva sos cu maioneză, povestea se schimbă total”, spune Tania Fântână, potrivit g4food.
Așadar, atenție la combinațiile culinare în care alăturăm oul unor alimente ce riscă să transforme totul în bombă calorică.
Tania Fântână este de părere că oul este gustos și dacă îl mâncăm doar cu puțină sare și atât.
Nutriționistul mai spune că acest aliment poate fi mâncat în orice moment al zilei, în ciuda mitului potrivit căruia ”ouăle sunt ‘grele’ seara”.
”Gradul lui de digestie este unul mai îndelungat pe măsură ce adăugăm grăsimi sau alte proteine lângă el. Seara, dacă nu ai timp să gătești altceva, poți lua în grabă un ou gata fiert, rămas de pe la micul dejun, și să pui alături o felie de pâine și o salată de legume crude în care poți presăra puțină brânză sau urdă. Cu siguranță, digestia ta nu o să fie încărcată sau mult întârziată. Evitați însă combinațiile de ou și carne seara, când sunteți foarte obosiți sau când mesele voastre sunt la ore târzii”, spune Tania Fântână.
Potrivit nutriționistului, oul este un aliment preferat de cei care țin dietă. ”Ca să te poți bucura de aportul său crescut de proteine, consumă omletă din mai multe albușuri decât gălbenușuri. Dar nu exagera foarte mult cu această practică, întrucât vitaminele din ou se absorb optim doar în prezența grăsimilor din gălbenuș. Există alte alimente proteice cu care este bine să îți diversifici meniul atunci când vrei să slăbești: brânzică de vaci, urdă, pește și fructe de mare, carne de pasăre”, explică Tania Fântână.
Consumul excesiv nu este recomandat în niciun caz, din cauza conținutului ridicat de colesterol.
Oul are, de asemenea, potențial alergen, în special pentru copiii mici.
Citește și Mihaela Bilic mai distruge un mit alimentar: Ajustaţi-vă rația de carbohidraţi pentru a slăbi!