Curtea de Apel i-a aprobat lui Nuţu Cămătaru, pe 27 mai, o cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu. În motivarea judecătorilor se arată că Nuţu Cămătaru nu a săvârşit infracţiuni cu violenţă şi el este acuzat doar de şantaj şi cămătărie. De asemenea, ei spun că Nuţu nu a fost cel care se afla la conducerea grupării clanului Cămătaru.
Potrivit România TV, un ultim punct menţionat în motivarea judecătorilor este acela că Nuţu Cămătaru a stat mai bine de un an de zile în arest preventiv.
Interlopul Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, va fi judecat în continuare în stare de arest preventiv după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis vineri o contestaţie a procurorilor DIICOT.
De asemenea, ÎCCJ nu a fost de acord nici ca Adrian-Lucian Preda, fratele lui Eugen Preda, să părăsească domiciliul său din România, în perioada 31 mai -16 iunie, pentru a se deplasa în Marea Britanie în vederea susţinerii unui stagiu de pregătire profesională.
Decizia instanţei supreme este definitivă.
În luna iulie 2013, Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, fratele său, Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, şi unul dintre liderii clanului ‘Sportivilor’, Radu Cristian Roşca, zis ‘Roşca’, au fost trimişi în judecată, alături de alte 51 de persoane, pentru săvârşirea de infracţiuni de violenţă, în urma unei acţiuni de amploare a procurorilor DIICOT.
Grupările ‘Cămătarii’ şi ‘Sportivii’ erau specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă – şantaj, cămătărie, tentativă de omor calificat şi omor deosebit de grav, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă letală fără drept, susţin procurorii.
Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracţionale.
Vezi şi: Brazilianca lui Nuţu Cămătaru, incredibil de sexy într-un videoclip de manele VIDEO
Astfel, în perioada 2008 – 2012, membrii celor două grupări rivale au provocat în spaţiul public conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti, situaţii ce au avut drept consecinţă directa punerea în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a mai multor persoane.
Procurorii DIICOT au documentat şi un alt aspect al activităţii infracţionale a inculpaţilor, aceştia fiind suspectaţi că au săvârşit infracţiuni de violenţă, generatoare de beneficii financiare substanţiale, în principal în materia acordării/recuperării unor împrumuturi de bani cu camătă.
Dosarul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.