Rivalul UDMR in judetele Harghita si Covasna este PCM (Partidul Civic Maghiar) condus in Romania de Jeno Szasz. Se spune ca el este sustinut de la Budapesta de presedintele Parlamentului Ungar si ca, intre cei doi, ar fi o relatie de cumetrie. In afara legaturii de rudenie, cei doi cumetri au interes comun, de a lupta pentru obtinerea autonomiei teritoriale a asa-zisului Tinut Secuiesc (nici UDMR nu a facut, niciodata, vreun secret din acest plan absurd, de cate ori a avut ocazia si-a trambitat dorintele si anume „obtinerea autonomiei pe toate nivelurile”).
De campania lui Jeno Szasz, liderul PCM, se ocupa ziaristul prins sambata cu urna ce ar fi trebuit sa contina cenusa scriitorului mort acum 59 de ani, cenusa ce a aprins spiritele si face ca relatiile dintre doua tari vecine sa nu fie tocmai cordiale. Szasz a fost primar in Odorheiu Secuiesc, timp de vreo 12 ani (acum este viceprimar, dar demis) dar localnicii nu prea sa mai dau in vant dupa el. El si-a castigat mandatele prin atacuri sustinute asupra autoritatilor locale, dar si a micilor comunitati romane din zona.
Iata filmul descoperirii urnei la ziarist.
Cum ministrul de externe Andrei Marga a interzis ca ramasitele scriitorului maghiar sa fie plimbate cu trenul, cum deja se cunostea pozitia oficiala de refuz a Romaniei, s-a incercat crearea unei diversiuni. Momentul a ceea ce se voia reinhumare trebuia sa se suprapuna pe cel al procesiunii catolice de rusalii, cand se estima ca participau peste 150.000 de persoane, nemaivorbind de atentia mass-media. Toata lumea ar fi fost cu ochii pe acest eveniment. Intre Sumuleu (Miercurea Ciuc) si Odorhei sunt 60 kilometri, asa ca enoriasii ar fi putut sa acopere in timp util cele doua evenimente.
Sambata, politia a organizat filtre la intrarea si la iesirea din judetul Harghita. Au fost oprite masini la intamplare, cu numere romanesti si straine si toti soferii s-au supus controalelor. Mai putin, un taxi, care, se pare, ca venea din Targu Mures. In masina erau ziaristul (director de comunicare, numit de Parlamentul Ungariei, pentru evenimentul reinhumarii, sef de campanie al fostului primar Szasz, a lucrat la o publicatie din Odorhei, dar a plecat in Ungaria si are dubla cetatenie), un cetatean maghiar si soferul de taxi, candidat la o primarie locala, din partea PCM.
Au fost legitimati, dupa care li s-a cerut sa deschida portbagajul, motivatia politistilor fiind aceea ca, pentru o manifestare de o asemenea anvergura, se impunea controlul pentru descoperirea eventualelor arme, bombe, etc. Deranjat de gestul politistilor, ziaristul a sunat pe la avocati care l-au invatat sa ceara autorizatia de perchezitie. In scurt timp au venit doi procurori, era prezent si un politist de la Criminalistica. Pana la urma portbagajul a fost deschis si s-a scos din el o geanta. In ea era o cutie de carton de marimea uneia de pantofi.
Intrebat ce e in ea, ziaristul a raspuns senin ca este o urna funerara cu cenusa scriitorului Nyiro si a prezentat niste xerocopii legate de continutul urnei, una in limba engleza, alta in maghiara, tradusa in limba romana, la Budapesta. Deja ati vazut la televizor, politistii i-au cerut s-o deschida, timp in care ziaristul le-a spus raspicat: „Nu o desfaceti, profanati memoria lui Nyiro!”.
In cutia de carton era o alta cutie, din lemn, cu 4 suruburi, asa cum sunt prinse capacele la sicriuri. In fine, cand au desfacut suruburile, au vazut ca e goala. Posesorul s-a justificat ca n-a stiut ca in urna nu era cenusa scriitorului si ca a primit-o de la un prieten, purtator de cuvant al Parlamentului Ungariei.
Si atunci pentru ce s -a facut toata aceasta mascarada? Daca politistii nu ar fi deschis urna, in fata viitorilor alegatori, initiatorii acestei operatiuni ar fi fost vazuti ca pe niste eroi. Ca se zbat pentru principiul legitimitatii istorice, ca personalitatile maghiare au radacini puternice in inima Transilvaniei, teritoriu ce ar trebui sa le revina.
Pentru osemintele dezgropate in aprilie, dintr-un cimitir din Madrid, era nevoie de pasaport mortuar, emis de autoritatile romane. Pentru cenusa, nu, asa ca, in luna mai, fragmentele de oase au fost incinerate. Pentru reinhumarea cenusei se impunea o adeverinta, care a si fost data de primarul din Odorhei (seful lui Szasz). Sa nu intelegem ca, prin aceasta operatiune, au fost mana in mana. Practic, primarul era intre ciocan si nicovala. Ca sa nu castige numai viceprimarul simpatia alegatorilor, primarul a semnat hartia. Eliberarea documentului a fost atacata imediat de prefectura, din trei motive:
1 Nu se facea dovada ca scriitorul este cetatean roman, actul aratand ca Nyiro Jozsef este nascut in Transilvania care ,pe atunci, apartinea Ungariei. Dupa ce teritoriul a revenit Romaniei, in document nu s-a specificat ca este nascut in Romania, in 1889;
2 Cetateanul maghiar din taxi(reprezentant al Parlamentului Ungariei) spunea ca este curatorul (persoana pusa de lege sa administreze averea si interesele cuiva) ramasitelor lui Nyiro, dar fara sa arate vreun document;
3 Adeverinta emisa de primar (UDMR) avea viciu de forma si fond. Ofiterul de stare civila de la Primaria Odorhei a trecut in registru, in loc de numarul certificatului de deces ce apartinea lui Nyiro, numarul 218, pozitia la care ar fi trebuit fie inregistrata urmatoarea persoana care va muri in Odorhei. Primarul a semnat fara se ramarce acest lucru.
In final, in fata unei cruci de lemn si fara cenusa, preotul a tinut o slujba de comemorare si nu de reinhumare. Se spune ca „misiunea a fost indeplinita”. Asa s-ar fi exprimat ziaristul pe blogul sau. Potrivit sondajelor, UDMR detine 70% din optiunile electoratului, iar PCM, 30%. Pana ieri. Se pare ca povestea cenusei i-ar fi smuls UDMR cca 10 procente, dar pana in ziua alegerilor se pot intampla multe.
Presedintele Parlamentului ungar a participat si azi, cu Jeno Szasz, in vizite prin cateva comune. Se spune ca atunci cand a fost primar nu le-a facut viata mai usoara, dar e lucru stiut, daca secuilor le pune un steag in mana, ii conduce cum vrea el. Membrii comunitatii nu stiu ca asta se cheama nationalism, iar daca politia nu ar fi gasit urna goala, ei ar fi fost convinsi ca stau cu picioarele pe spiritul lui Nyiro Jozsef.