O a doua planetă a fost descoperită pe orbita stelei Beta Pictoris

O nouă planetă uriaşă a fost descoperită pe orbita tinerei stele Beta Pictoris, care se află la o distanţă de 63,4 ani-lumină în raport cu Terra, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Astronomy, relatează AFP.
Iulian Tudor
19 aug. 2019, 18:48
O a doua planetă a fost descoperită pe orbita stelei Beta Pictoris

„Este vorba despre o planetă gigantică, ce are o masă de 3.000 de ori mai mare decât masa Terrei, aflată la o distanţă de 2,7 ori mai mare de steaua ei în comparaţie cu distanţa dintre Terra şi Soare”, a dezvăluit Anne-Marie Lagrange, cercetătoare la CNRS şi Institutul de planetologie şi astrofizică din Grenoble, coordonatoarea studiului.

Vizibilă cu ochiul liber şi de multă vreme cunoscută pentru rotaţia sa rapidă, steaua Beta Pictoris a devenit celebră în anii 1980, când a permis astronomilor să obţină prima imagine a unui disc de praf şi gaze ce înconjoară o stea, vestigii ale norului primitiv din care s-a născut acel astru.

Mai mult decât atât, sistemul planetar din care face parte, ce are o vechime de aproximativ 20 de milioane de ani (foarte puţin în comparaţie cu vârsta de 4,6 miliarde de ani a Sistemului Solar) ar putea să semene foarte mult cu sistem nostru solar, la scurt timp după ce acesta s-a format.

„Acest sistem planetar este fără îndoială cel mai bun pentru a înţelege formarea şi evoluţia lor precoce”, a explicat aceeaşi astrofiziciană, care îl studiază de 35 de ani.

După planeta gigantică Beta Pictoris B, descoperită de o echipă condusă de Anne-Marie Lagrange în 2009, o a doua a fost detectată în jurul aceleiaşi stele. Acea „soră mai mică, aproape geamănă” a primit numele de Beta Pictoris C.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, cele două planete sunt încă în curs de formare.

„Planetele gigantice joacă un rol crucial în sistemele planetare”, a precizat coordonatoarea studiului. „Putem să studiem, de asemenea, interacţiunile dintre planete şi discurile lor de praf”.

Beta Pictoris C a fost detectată într-o manieră indirectă, graţie spectrografului HARPS, un veritabil „vânător” de planete al Observatorului European Austral (ESO), aflat în Chile. Oamenii de ştiinţă au utilizat metoda denumită „a vitezelor radiale”, ce constă în detectarea în spectrul unei stele a perturbaţiilor cauzate de prezenţa în jurul ei a unui corp celest.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că Beta Pictoris C, aflată între steaua ei şi „sora ei mai mare”, orbitează relativ aproape de Beta Pictoris, în jurul căreia execută o rotaţie completă în aproape 1.200 de zile. Dar, potrivit studiului, „sunt necesare mai multe date pentru a obţine estimări mai precise”.

Beta Pictoris B are un diametru de 16 ori mai mare şi o masă de 3.000 de ori mai mare decât diametrul respectiv masa Terrei. Potrivit unui studiu din 2014, ea orbitează în jurul stelei sale la o distanţă de opt ori mai mare decât distanţa dintre Terra şi Soare şi se învârte în jurul propriei axe cu o viteză de cel puţin 100.000 de kilometri pe oră, de aproape 60 de ori mai repede decât mişcarea de rotaţie a Pământului. Durata zilei pe Beta Pictoris B nu depăşeşte opt ore.

Şi alte planete ar putea fi descoperite în jurul stelei Beta Pictoris, însă acestea sunt cel mai probabil „mult mai puţin masive”, a declarat Anne-Marie Lagrange.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă primeşti bani din străinătate. Cum află ANAF de sumele transferate, de fapt
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Amenințarea invizibilă. Noul val de escrocherii care lovește România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH