O altă comanie refuză să plătească taxa de solidaritate după modelul Petrom. Black Sea Oil and Gas susţine că deja plăteşte impozite pe veniturile obținute, care se apropie de 60%, iar în condițiile în care ar plăti și taxa de solidaritate ar ajunge să plătească 90% din încasări către stat. Compania anunţă că ar fi plătit aproximativ două miliarde de lei către Guvern, în condițiile în care este înființată de doar şapte luni.
Luni după-amiază este planificată o întâlnire între premierul României, Nicolae Ciucă, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și reprezentanții companiei Black Sea Oil and Gas, tocmai pentru a încerca să vadă dacă există vreo soluție. Surse din Guvern susţin că răspunsul executivului va fi unul ferm: ordonanța de urgență este în vigoare, transpune ad litteram un regulament european și fără o reglementare venită de la Bruxelles, nu există posibilitatea ca compania să nu plătească venituri, deci vor trebui să plătească inclusiv acea taxă de solidaritate.
La începutul lunii februarie, Guvernul Romaniei a trimis al doilea control la OMV Petrom după ce compania a refuzat să plătească taxa de solidaritate. Conform bazei de calcul a taxei de solidaritate și a profiturilor înregistrate de OMV Petrom în perioada 2018-2022, austriecii ar trebui să plătească la bugetul de stat al României peste 1,2 miliarde de lei, adică cel puțin 33% din media profiturilor impozabile generate în perioada 2018-2022. OMV Petrom a obținut un profit net de 10,3 miliarde lei anul trecut, în creștere cu 260% față de anul precedent când obținuse doar 2,86 miliarde de lei. În raportul publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), compania precizează că se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate introdusă de Guvern (OUG 186/2022).