”Ținta aeriană de mici dimensiuni”, adică respectiva dronă, a fost obsevată pe radar ”în largul Mării Negre, la circa 45 de kilometri est de localitatea Sfântu Gheorghe din județul Tulcea”, se arată într-un comunicat al MApN.
Pentru monitorizarea situației, au decolat succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
”Ca urmare a faptului că ținta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională”, se arată în comunicatul MApN.
Conform semnalului radar, drona a pătruns pe teritoriul României în jurul orei 4:00, în zona Gura Portiței, și a zburat către localitatea Cogealac, județul Constanța. ”Adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul național” a fost de 19 kilometri, a mai precizat MApN.
Populația din zona de nord-est a județului Constanța a fost avertizată printr-un mesaj Ro-Alert.
”Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție. Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 4.30”, se arată în același comunicat.
Deocamdată, nu sunt indicii că drona ar fi căzut pe teritoriul României. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor face, începând cu această dimineață, cercetări în zonă, a mai precizat MApN.
MApN a informat în timp real structurile aliate, cu privire la situație, și rămâne în contact permanent cu acestea.
Joi noaptea, autoritățile române au emis o alertă din cauza unei alte drone care a intrat circa 14 kilometri în spațiul aerian național, prin zona localității Eforie Nord din județul Constanța.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a a reacționat subliniind că Alianța NATO este solidară cu România. „Acest lucru este cu atât mai important având în vedere războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la multiple încălcări ale spațiului aerian al NATO, inclusiv ieri în România. Permiteți-mi să exprim solidaritatea NATO cu România și, de asemenea, să felicit autoritățile române și SACEUR pentru răspunsul lor rapid și eficient la acest incident. Vom continua să sporim supravegherea, să facem schimb de informații și să coordonăm răspunsurile individuale și colective”, a spus Rutte.