O altă epidemie ameninţă din nou România. Dintre acestea, şapte în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii comerciale de tip A, potrivit datelor anunţate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
„Numărul focarelor active este în creştere faţă de raportarea autorităţii din 16 decembrie, când au fost consemnate 409 de focare. Cele mai multe focare sunt în judeţele Gorj – 66, Arad – 43, Cluj – 28, Sălaj – 25, câte 23 în Bihor şi Ilfov, câte 22 în Alba şi Sibiu.. În intervalul 11 februarie 2021 – 17 februarie 2021 au fost înregistrate 35 de focare noi de pestă porcină africană.
Potrivit sursei citate, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 4.971 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţ se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
În intervalul 11.02.2021 – 17.02.2021 au fost înregistrate 35 de focare noi de PPA:
Județul Alba – 2 focare;
Județul Bihor – 2 focare;
Județul Buzău – 6 focare;
Județul Dolj – un focar;
Județul Gorj – 3 focare;
Județul Maramureș – un focar;
Județul Mureș – 2 focare;
Județul Satu Mare – 10 focare;
Județul Sălaj – un focar;
Județul Timiș – un focar;
Județul Teleorman – un focar;
Județul Vâlcea – 5 focare;
și au fost stinse 21 de focare de PPA:
Județul Buzău – 9 focare;
Județul Giurgiu – 2 focare;
Județul Neamț – 2 focare;
Județul Sălaj – 2 focare;
Județul Timiș – 3 focare;
Județul Vâlcea – 3 focare.
De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 4.971 de cazuri la mistreți în 41 de județe.
De altfel, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava are și vești bune cu privire la gestionarea delicatei probleme a virusului pestei porcine africane. Opt focare au fost declarate închise la finele săptămânii trecute: două la Corocăiești-Verești, unul la Hreațca-Vulturești, două la Horodniceni, două la Mihăiești-Horodniceni și unul la Păltinoasa. În privința focarelor la porcii domestici, în județ mai sunt trei focare considerate active, două la Marginea și unul la Sucevița. Se speră că și acestea vor putea fi închise, până la finele lunii februarie.
Citeşte şi: Focar de Pestă porcină africană într-o fermă din Vrancea. 30.000 de porci au fost afectaţi