CubeYou susţinea că foloseşte chestionarele „pentru cercetări academice fără profit”, însă informaţiile obţinute erau apoi transmise oamenilor de marketing ale diverselor companii. Tactica este aproape similară cu aceea folosită de Cambridge Analytica, care a primit acces neautorizat la datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook pe care le-a folosit pentru campanii de marketing politic.
CubeYou vindea datele adunate de cercetători care lucrau la Laboratorul de Psihometrie de la Universitatea Cambridge.
După ce a fost notificată de CNBC cu privire la situaţie, Facebook a informat că va suspenda toate aplicaţiile CubeYou până când va fi efectuat un audit.
„Acestea sunt acuzaţii serioase şi am suspendat CubeYou în timp ce îi investigăm. Dacă refuză sau nu vor trece de auditul nostru, aplicaţiile lor vor fi interzise pe Facebook. În plus, vom lucra cu Biroul Comisarului de Informaţii din Marea Britanie pentru a cere Universităţii din Cambridge informaţii despre felul în care sunt dezvoltate aplicaţiile de către Centrul de Psihometrie având în vedere acest caz dar şi cel în care a fost implicat profesorul Kogan”, a declarat Ime Archibong, vicepreşedintele Facebook pentru parteneriate de produse, într-un comunicat.
Aleksander Kogan este cercetătorul de la Universitatea Cambridge care a creat chestionarul folosit de Cambridge Analytica.