O altfel de apocalipsă: Schimbările climatice vor afecta dramatic Pământul peste doar 10 de ani

Jaguarii cu ochii de chihlimbar ar putea să fure lumina reflectoarelor de pe urşii polari în calitate de nouă specie reprezentativă dintr-un ecosistem ameninţat de încălzirea globală, după ce o serie de oameni de ştiinţă au ajuns la concluzia că speciile de la tropice ar putea fi afectate înaintea celor polare de acest proces.
Cristina Dinu
10 oct. 2013, 09:44
O altfel de apocalipsă: Schimbările climatice vor afecta dramatic Pământul peste doar 10 de ani

În următorii 10 ani, tropicele vor trece prin nişte schimbări climatice cu efecte „fără precedent”, cu mult înainte ca urşii polari şi biosfera arctică să aibă cu adevărat de suferit din cauza încălzirii globale, conform unei analize publicate în ultimul număr al revistei Nature, scrie Agerpres.

Această analiză încearcă, în premieră, să individualizeze perioadele în care diferitele capitale ale lumii vor trebui să accepte extremele climaterice drept norme. Astfel, spre exemplu, New York-ul ar urma să devină mult mai fierbinte până în 2047, plus sau minus 5 ani, dacă nivelul actual al emisiilor de CO2 nu va scădea.

Cel mai rece an (ca medie a temperaturilor) din viitor va înregistra temperaturi mai ridicate decât cei mai călduroşi ani din ultimii 150 de ani”, susţine coordonatorul acestei analize, Camilo Mora, geograf la Universitatea din Hawaii, Manoa.

Din viitorul climateric al planetei nu lipseşte aciditatea crescută a oceanelor, reconfigurarea ariei precipitaţiilor la nivel global şi creşterea nivelui oceanului planetar.

„Noi sperăm că această analiză va transmite mesajul că schimbările climaterice sunt pe cale să se producă”, susţine Abby Frazier, co-autor al studiului.

Predicţiile cu privire la încălzire provin dintr-o meta-analiză realizată sub coordonarea lui Mora la Universitatea din Hawaii. Această analiză sintetizează 39 de modele climatice dezvoltate de climatologi independenţi din 12 ţări. O astfel de meta-analiză propune o abordare statistică folosită de obicei în medicină, care adună rezultatele studiilor existente în domeniu şi evidenţiază tendinţele statistice.

Echipa de la Universitatea din Hawaii nu s-a oprit doar la examinarea tendinţei de evoluţie a temperaturilor ci a luat în calcul şi modul în care animalele, planetele şi oamenii vor răspunde la noile modele climatice care presupun şi creşterea acidităţii oceanelor, creşterea nivelului acestora şi modificarea ariei de incidenţă a precipitaţiilor.

Pornind de la aceste date cercetătorii au formulat două predicţii: una care se bazează pe faptul că nivelul emisiilor de CO2 nu se va reduce până în 2100 şi respectiv una care presupune o reducere moderată.

Prognoza dură pentru zona tropicală provine din faptul că această zonă are o climă foarte stabilă, deci mai expusă pericolului schimbărilor climatice. Spre deosebire de speciile polare care sunt obişnuite să treacă prin schimbări climatice majore de la iarnă la vară, animalele şi plantele de la tropice au o toleranţă mult mai redusă la schimbări de mediu pentru că sunt obişnuite cu un climat relativ stabil pe toată durata anului. Mici variaţii în regimul temperaturilor şi al precipitaţiilor pot distruge aceste ecosisteme.

„Noi nu subestimăm gravitatea schimbărilor climatice la poli, dar dorim să evidenţiem faptul că poate a fost trecut cu vederea impactul uriaş pe care aceste schimbări îl vor avea la tropice”, a explicat Mora.

Există foarte puţine informaţii şi studii de impact cu privire la modul în care încălzirea climatică va afecta ecosistemul tropical.

„Există dovezi incontestabile că majoritatea speciilor tropicale ocupă nişe climatice mult mai reduse decât speciile care trăiesc la latitudini mai ridicate. O problemă este şi faptul că nu dispunem de date fiziologice complete pentru majoritatea speciilor, în special în ceea ce priveşte speciile tropicale”, a comentat Jack Williams, un geograf de la Universitatea din Wisconsin-Madison, care nu a participat însă la studiu.

„În consecinţă putem susţine că există motive să presupunem că speciile tropicale ar putea fi mai sensibile la schimbările climatice, dar nu este încă clar cât de ridicat ar fi riscul de dispariţie pentru aceste specii„, a mai adăugat Williams pentru LiveScience.

Astfel, conform prognozei, statele aflate în zona tropicală a planetei vor trece în curând (până în 2030) prin schimbări dramatice de climă – Bahamas (2029), Jamaica (2023), Haiti (2025), Manokwari, Indonezia (2020), Palau (2023) apar pe această listă. La fel sunt şi statele africane Sierra Leone (2028), Cameroon (2025), Gabon (2024) şi Congo (2028).

„Până în 2050, între 1 miliard şi 5 miliarde de oameni, în funcţie de variaţiile emisiilor de dioxid de carbon, vor trăi în zone supuse unor schimbări climatice fără precedent (…) iar ţările cele mai afectate sunt tot cele care au şi cea mai redusă capacitate de reacţie” în faţa acestor schimbări, avertizează un alt participant la studiu, Ryan Longman de la Universitatea din Hawaii, Manoa.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care poate scădea tensiunea arterială și are efect afrodiziac. Se găsește în piețe și supermarketuri și era foarte populară în România pe vremuri
Capital.ro
TAXĂ nouă în România. O achită toți cetățenii. NU se poate evita plata: Avem o strategie
Playtech.ro
Lucruri interzise pe casa scării. De ce să nu speli pe jos dacă stai la bloc
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Natallia, o tânără gravidă de 28 de ani, a apelat la ajutorul ChatGPT atunci când s-a simțit rău. Ce se întâmpla, de fapt, cu aceasta?!
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Pericol uriaș la granița României. Atac biologic
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
O fetiță de 10 ani a murit în urma unui incendiu devastator la o școală de gătit, în Singapore
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă legea peste tot în România. Primăriile trebuie să decidă. Mircea Fechet: Suntem obligaţi!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Anunț de ultimă oră de la Victor Ponta! Răsturnare de situație la prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda