Gabriela Firea a transmis, miercuri, că trebuie modificată legislaţia referitoare la eradicarea ambroziei, pentru că, în prezent, acţiunile care se desfăşoară sunt greoaie şi ineficiente.
Firea explică faptul că, încă din anul 2017, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat o hotărâre care prevedea obligativitatea distrugerii acestei plante, însă, un an mai târziu, a apărut Legea 62/2018, care prevedea constituirea unei comisii mixte, formată reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, sub coordonarea Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti din subordinea Ministerului Agriculturii.
”Cu toate acestea, trebuie să fim sinceri şi să spunem lucrurilor pe nume: această lege nu a determinat acţiuni foarte concrete şi în continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive şi foarte grave provocate de această buruiană. Subliniez încă o dată faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, Primăria Capitalei NU are atribuţii de control în acest domeniu şi nici nu are calitatea de a aplica amenzi, această sarcina fiind atribuită Direcţiei de Agricultură a Municipiului Bucureşti, din subordinea Ministerului Agriculturii, care centralizează informaţiile primite de la primăriile de sector, cele care trebuie să identifice şi să someze proprietarii de terenuri care nu distrug această buruiană”, a declarat Gabriela Firea.
Aceasta a transmis că va propune triplarea amenzilor minime pentru cei care nu îşi curată terenurile de ambrozie, ceea ce înseamnă că, în cazul persoanelor fizice, amenzile să înceapă de la 2.250 de lei şi nu 750 de lei cum este în prezent, iar amenda maximă să fie de 5.000 de lei.
”În cazul persoanelor juridice, vom propune că amendă minimă să fie de 15.000 de lei (şi nu 5.000 de lei cum este în prezent) amendă maximă fiind de 20.000 de lei!”, a mai declarat Gabriela Firea.
Firea a mai explicat că sunt necesare acţiuni concrete, mai dure, de combatere a acestei buruieni.
„Conform statisticilor, în jur de 500.000 de români sunt alergici la ambrozie, însă numărul acestora poate fi chiar mai mare, pentru că nu în toate cazurile aceste alegii sunt identificate exact, simptomele putând fi confundate cu simple răceli sau alte alergii. În Bucureşti, de exemplu, un studiu preliminar efectuat la Spitalul Colentina în perioada 2017-2018 a relevat faptul că în Capitală sunt aproximativ 10.000 de persoane cu diferite forme de alergii confirmate la ambrozie – dar cu siguranţă numărul este mult mai mare – iar numărul pacienţilor care se prezintă la medic în această perioada din cauza alergiilor la această plantă este de 4-5/zi”, a mai afirmat primarul general.
Firea a explicat că în modificarea legislativă care va fi propusă Guvernului va fi prevăzută şi permiterea intervenţiei autorităţilor locale pe terenurile unde identificarea proprietarilor este mai dificilă, astfel încât măsurile de combatere ale ambroziei să poată fi luate imediat.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei, în cadrul comandamentului, atât prefectul municipiului Bucureşti, Marius Ghincea, cât şi prefectul judeţului Ilfov, Mihai Niţă, şi-au declarat susţinerea faţă de măsurile anunţate de Primarul General.