„Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor solicită puterii legislative şi puterii executive să facă demersurile necesare pentru modificarea conţinutului art. 352 din Codul penal, în contextul situaţiei de criză epidemiologică, astfel încât să permită autorităţilor judiciare să aplice în mod eficient dispoziţiile de drept penal în cazul încălcării măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase”, se precizează în solicitarea făcută publică miercuri, potrivit Agerpres.
Potrivit solicitării, AMASP propune modificarea dispoziţiilor articolului 352 Cod penal astfel: „(1) Nerespectarea de către o persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată, precum şi a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. (2) Nerespectarea de către o persoană confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată precum şi a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani”.
Asociaţia este de părere că ar trebui mărite pedepsele şi în situaţia în care fapta duce la infectarea unei alte persoane.
„(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au condus la infectarea unei alte persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. (4) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au condus la infectarea mai multor persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani. (5) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare decesul unei persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 15 ani. (6) Transmiterea, cu intenţie, a unei boli infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani. Dacă în urma infectării se produce vreuna dintre urmările de la art 194 C. pen. sau decesul persoanei se aplică regulile privind concursul de infracţiuni”, mai propun procurorii.
Totodată, AMASP solicită sancţionarea cu până la 5 ani de închisoare şi pentru infracţiunea de „omisiune de a divulga cadrelor medicale sau altor autorităţi competente în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă”.
Mai mult, se cere sancţionarea cu până la 10 ani de închisoare pentru infracţiunea menţionată anterior, „dacă a condus la infectarea personalului medical sau autorităţilor angajate în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, ori au determinat reducerea în mod substanţial a capacităţii de funcţionare a unui spital sau a oricărei alte instituţii publice”.
„Solicitarea de modificare a dispoziţiei legale este justificată de faptul că, în contextul măsurilor luate pentru evitarea răspândirii SARS-CoV-2 (COVID-19), au fost întocmite până în prezent circa 40 de dosare penale pe teritoriul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. (1) Cod penal, existând suspiciuni cu privire la săvârşirea unor fapte de natură penală ce au condus la infectarea unor persoane sănătoase, intrarea în carantină a unor instituţii medicale sau alte pericole faţă de sănătatea publică”, spun magistraţii.
AMASP arată că articolul 352 Codul penal sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă „nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli”, respectiv cu o lună la 6 luni sau amendă aceeaşi faptă dacă aceasta este săvârşită din culpă. De asemenea, arată sursa citată, conform articolului 34 litera m) din HG 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, este sancţionată cu amendă contravenţională în cuantum cuprins între 5.000 şi 10.000 lei nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni, precum şi de către persoane juridice a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile.
„Din analiza dispoziţiilor Codului penal se poate observa că infracţiunea prevăzută la articolul 352 este una de rezultat, altfel spus sancţionează doar acele situaţii unde se poate stabili, în mod cert şi direct, că nerespectarea măsurilor impuse a condus la infectarea unei alte persoane. În circumstanţele avute în vedere la redactarea acestui text s-a considerat că răspunderea penală poate fi atrasă doar pentru acţiunile care au un rezultat concret de multiplicare a numărului de persoane infectate”, menţionează AMASP.