Potrivit G4Media.ro, studenții susţin că nu au fost informați la timp cu privire la existența focarului de infecție. „Studenții nu au fost anunțați, informațiile despre posibila infecție au circulat «pe surse», între studenți, fără ca facultatea să fi venit cu o înștiințare oficială, prin care să îi anunțe despre pericolele la care se supun sau să le recomande seturile de analize corespunzătoare”, afirmă persoane familiare cu subiectul.
Studenții la Medicină Veterinară, cei mai afectați
Sursa de infecție au constituit-o clinicile veterinare care funcționează pe lângă Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, ne-a declarat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia.
„Focarul a fost, nimeni nu-l contestă. Au fost dacă nu mă înșel 12 cazuri, și 23 confirmate la laborator, adică posibile, dar care nu s-au consumat”, a menționat șeful DSP Cluj. Acesta a adăugat că microbul care a cauzat infecția provine de la animale care au fost tratate la clinicile veterinare de la facultatea de Medicină Veterinară. „[A fost vorba de] un animal care avea boala și cineva care nu a respectat procedura de curățenie și dezinfecție. Ei acolo animale bolnave. Dacă au aplicat măsurile pe care le-am dispus, totul e rezolvat”, a mai spus Moisescu-Goia.
Din discuția cu el, a reieșit că DSP a evitat să comunice public cazul, pentru a nu risca să panicheze populația. „Nu e boală periculoasă, dar (…) trebuie evitată și trebuie să luăm măsurile ca ea să nu se răspândească, dacă există un risc de diseminare”, a precizat acesta.
Majoritatea cazurilor de febră Q s-au înregistrat la studenți ai Facultății de Medicină Veterinară, dar și la angajați. Primul caz de febră Q a fost confirmat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca în 14 mai, iar cel mai recent în 20 august, potrivit informațiilor transmise de dr. Violeta Briciu, directorul medical al spitalului. „Simptomele prezentate au fost caracteristice bolii, respectiv febră, mialgii (dureri musculare – n.r.), cefalee (dureri de cap – n.r.), transpirații, tuse. Nu am avut internați pacienți cu complicații de tip encefalită sau afectare cardiaca”, a precizat aceasta.
După confirmarea primul caz, Facultatea de Medicină Veterinară a informat DSP cu privire la existența riscului prezenței unui microb, iar DSP a prelevat trei probe de la clinicile veterinare. Probele au confirmat prezența ADN-ului de Coxiella burnetti, bacteria care transmite microbul febrei Q. „Nu s-a putut stabili dacă acesta provine de la o bacterie vie sau moartă”, menționează Nicodim Fiț.
Citeşte mai mult pe G4Media.ro