O bacterie periculosă se propagă fără a fi detectată în spitalele din întreaga lume

O bacterie capabilă să provoace infecţii cvasiincurabile se propagă fără a fi detectată în spitalele din întreaga lume, au avertizat luni oamenii de ştiinţă australieni.
Alina Costache
04 sept. 2018, 07:50
O bacterie periculosă se propagă fără a fi detectată în spitalele din întreaga lume

Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne a descoperit trei variante ale acestei bacterii multirezistente în eşantioane prelevate din zece ţări – printre acestea numărându-se şi tulpini din Europa – care nu pot fi controlate într-o manieră fiabilă cu niciun medicament existent în prezent pe piaţă, relatează AFP.

„Am început cu eşantioane din Australia”, apoi cu alte mostre obţinând în final o „imagine globală şi constatând că bacteria este prezentă în numeroase ţări şi în multe instituţii din întreaga lume”, a declarat pentru AFP Ben Howden, director al Unităţii de diagnostic microbiologic al Laboratorului de sănătate publică din cadrul Institutului Doherty al Universităţii din Melbourne.

Bacteria (S. epidermidis) este prezentă în mod natural pe piele. Însă, varietatea bacteriei rezistente la antibiotice infectează cel mai frecvent pacienţii vârstnici, pe cei cu sistemul imunitar slăbit sau persoane cu dispozitive implantate, precum catetere, valve cardiace şi proteze articulare.

Bacteria, un stafilococ alb numit Staphylococcus epidermidis, este înrudită cu stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) rezistent la antibioticul meticilină (MRSA), mai cunoscut şi mai de temut.

„Ea poate fi mortală, însă este prezentă de obicei la pacienţii care sunt deja în stadiu foarte grav în spital… Poate fi destul de greu de eradicat, iar infecţiile pot fi grave”, a adăugat Howden.

Echipa sa a examinat sute de eşantioane de S. epidermidis provenind de la 78 de spitale din întreaga lume.

Cercetătorii au constatat că unele tulpini ale bacteriei şi-au modificat ADN-ul lor provocând astfel o rezistenţă la două dintre cele mai comune antibiotice, administrate de multe ori în tandem în spitale.

”Aceste două antibiotice nu sunt asociate şi nu era de aşteptat ca o mutaţie să cauzeze eşecul concomitent al celor două”, a declarat John Lee, doctorand la Institutul Doherty din Melbourne şi coautor al studiului.

Cele mai multe dintre antibioticele cele mai puternice sunt extrem de costisitoare şi chiar toxice şi, potrivit cercetătorilor, utilizarea simultană a mai multor medicamente pentru a preveni rezistenţa ar putea să nu fie o soluţie salvatoare.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, această bacterie multirezistentă s-ar putea extinde rapid din cauza utilizării pe scară largă a antibioticelor în unităţile de terapie intensivă în care sunt aduşi pacienţii în starea cea mai gravă şi unde medicamentele antiinfecţioase sunt prescrise din rutină.

Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific Nature Microbiology, demonstrează necesitatea unei mai bune înţelegeri a modului în care se propagă infecţiile şi a identificării bacteriilor care vizează cu precădere spitalele.

”Nu există nicio îndoială că rezistenţa la antibiotice reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru îngrijirea medicală spitalicească la nivel mondial”, a adăugat Howden.

DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Cele patru zodii protejate de divinitate până pe 14 februarie. Au noroc în dragoste, dar și la bani, urmează zile de vis pentru ele
Capital.ro
Noi informații neștiute despre Călin Georgescu ies la iveală. Dezvăluirea momentului. A spus tot: Turnător
Playtech.ro
Clădirile din România care cad la un cutremur major! Semnul care arată clar că se prăbuşesc, nu e nevoie de bulina roşie
DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Adevarul
Un magnat din anii '40 a ales să trăiască doar cu pâine și apă. „Hainele lui, mai simple ca ale ultimului lucrător din uzinele sale”
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Cum arată tunelul care străpunge Carpații. Au apărut imagini
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Sprijin financiar pentru elevii din România. Ce acte trebuie depuse pentru a beneficia de bursă socială
Cancan.ro
Moarte cumplită pentru o tânără de numai 20 de ani. O glumă proastă i-a adus sfârșitul
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Înlocuitorul lui Călin Georgescu. Cine va candida în locul său la alegerile din 2025: Planul B
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Emanuel, ucis în bătaie la 22 de ani, din răzbunare. "Când am ajuns, era deja în comă. Nu au mai putut să...
substantial.ro
Ministerul Culturii propune înăsprirea legislației pentru expoziții internaționale
MediaFlux
Mircea Lucescu ÎN CÂRJE după grava OPERAȚIE! Antrenorul României SE MIȘCĂ GREU VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu cât se vinde bancnota de 20 de lei, vânată de colecționari. Un exemplar perfect, preț-record