„Pentru activarea bateriei, trebuie ca ea să fie ţinută în apă timp de cinci până la zece minute pentru ca ionii pozitivi şi negativi să se amestece”, a explicat unul dintre cei trei acţionari elveţieni ai mărcii care distribuie bateria, Olivier Chauffat, scrie Agerpres.
Această alternativă la bateriile alcaline este fabricată cu polipropilenă, un material plastic a cărui rată de reciclare este de 85%, faţă de 50% în cazul bateriilor convenţionale, şi are o greutate de 12-13 grame. Spre deosebire de bateriile convenţionale care încep să se descarce de când ies din fabrică, bateria ecologică nu are voltaj şi nu emite energie electrică înainte de a fi activată, astfel că poate fi depozitată pe o perioadă nedeterminată, au anunţat fabricanţii.
Aceste baterii pot fi folosite la aparatele care au un consum de energie mediu spre mic, precum radiouri cu ceas, walkie-talkies, lanterne cu lumină LED, sau pentru controlul la distanţă, având o durată de aproximativ doi ani, ceva mai puţin decât o baterie alcalină. Totuşi, aceste baterii nu sunt recomandate pentru aparatele care au nevoie de mai multă energie, precum MP3-urile sau camerele digitale.
Elveţienii vor putea să cumpere baterii AA (cele mai folosite) şi AAA (modelul mai mic) în supermarketuri şi de pe internet, în timp ce restul ţărilor europene vor trebui să aştepte ca bateria să fie comercializată începând de anul viitor. „Obiectivul nostru nu este să concurăm cu alte mărci, ci să oferim o alternativă”, a spus Chauffat.
Producătorii au decis să lanseze întâi în Elveţia acest produs, având în vedere interesul pentru ecologie manifestat de această ţară, care reciclează 70% din bateriile uzate.
Noua tehnologie a fost concepută de olandezul Niels Bakker în urmă cu cinci ani în China, unde marca speră să producă din 2014 între trei şi cinci milioane de baterii ecologice pe lună.