Țuică într-un restaurant cu două stele Michelin? Da! Această băutură tradițională românească impresionează într-un local de lux din capitala Germaniei, Berlin.
Vorbim despre țuica Pater, produsă în comuna Bogați din Argeș – un județ aflat dintotdeauna în top la acest capitol. Fondat de Irina Mărășoiu împreună cu familia, brandul a apărut în 2017. Istoria acestei țuici este însă mult mai lungă. A început, practic, cu străbunicul Irinei Mărășoiu, care deținea cazanul satului și oricine voia țuică apela la el.
”Străbunicul a avut cazanul satului, bunicul a avut cazanul satului, tata a avut cazanul satului şi produceam ţuică în gospodărie cu prune din livezile noastre, pe care le muncim noi. Acum, avem o distilerie artizanală. (…) Pater a apărut din pasiune şi e povestea familiei noastre. Vrem să creştem brandul şi sper să ajungă la băiatul meu şi la nepoţii mei“, a declarat, la ZF Agropower, fondatoarea brandului Pater, citată de mediafax.
Mărășoiu este de părere că ţuica şi rachiurile de fructe nu sunt mai prejos faţă de whisky sau coniac. ”Trebuie să dovedim mergând la târgurile şi concursurile internaţionale. (…) În clipa în care ai în resturante coniac, rom, tequila, trebuie să fii conştient că toate ţările din care provin au investit foarte mult în această tradiţie. La noi, ţuica şi rachiurile din fructe au fost lăsate la ideea de tradiţie”, spune ea.
Înainte de a face senzație printre nemți, țuica Pater a impresionat mai întâi acasă, în România – în lanţuri de restaurante, în hoteluri, în băcănii din București şi în aeroportul Otopeni. Brandul familiei Mărășoiu este unul premium, nișat, iar prețurile… pe măsură. O sticlă de țuică de 700 de mililitri costă 185 de lei, potrivit informațiilor de site-ul producătorilor.
Cât despre producția pe 2024, pronosticurile sunt optimiste. ”Tatăl meu este inginer horticol şi se ocupă de toate livezile noastre. Mi-a spus că 2024 a fost unul dintre cei mai buni ani din ultima perioadă pentru prune, chiar dacă condiţiile meteorologice nu au fost bune pentru celelalte culturi”, explică Irina Mărășoiu.
Portofoliul Pater s-a diversificat în ultimii patru ani cu alte băuturi: rachiu de pere, mure, gutui sau struguri, lichioruri şi vişinată.