Un incendiu la o biserică de lemn din municipiul Vâlcea a transformat în scrum lăcașul de cult. Biserica ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului a fost construită în 1799.
Localnicii din Stoilești care au văzut turla bisericii cum arde au sunat la 112. Până la sosirea pompierilor, flăcările s-au extins rapid la întreaga construcție din lemn, acoperită cu șiță de ștejar.
Pompierii au intervenit cu trei autospeciale cu apă și spumă și au reușit abia după trei ore să stingă incendiul. Misiunea a fost una dificilă din cauza materialelor ușor inflamabile, dar și a vântului foarte puternic care ațâța focul și exista riscul să extindă la casele din vecinătate.
„Sosiți la fața locului, pompierii au găsit acoperișul bisericii, construit din lemn cu învelitoare din șiță, cuprins în totalitate de flăcări. Din informații furnizate de apelant, biserica este încadrată ca monument istoric. Pentru salvarea edificiului, s-au efectuat dispozitive de stingere în jurul clădirii și s-a acționat mai bine de 3 ore, de la sosirea echipajelor la locul intervenției. Din păcate, cantitatea foarte mare de lemn uscat din componența edificiului, precum și temperaturile ridicate, au favorizat extinderea la întreaga clădire”, transmite ISU Vâlcea.
Din primele informații, cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit la instalația electrică.
Potrivit legendei, această biserică a fost construită în secret la inițiativa unui boier din partea locului, Duminică Pleșa. Acesta a tocmit în secret meșteri maramureșeni pentru a face o biserică cu „lemn sfânt” de dincolo de Baia Mare.
Numai că era aproape imposibil ca bisericuța să fie transportată până la Stoilești. Într-un imperiu în care, la mijlocul secolului al XVIII-lea, religia ortodoxă nu era bine văzută, era imposibil să păcălești autoritățile imperiale că transporți în caravană o biserică, potrivit presei locale.
„Și uite așa s-a găsit soluția. Lemnele deja croite pe dimensiuni pentru biserică au fost transportate pe ape. De sus de la Maramureș, biserica a venit pe Someș, pe Mureș și a ajuns la Sibiu, la vama de la Turnu, pe Olt. Aici lemnele au fost lăsate pe apă și au ajuns aici, după ce au trecut pe Valea Oltului la Topolog unde căruțașii tocmiți de Duminică au încărcat lemnele și le-au adus în inima comunei. Biserica se spune că a fost ridicată foarte repede, meșterii maramureșeni au tăiat cum trebuie lemnele”, povestește preotul Cristea care slujește aici jumătate din sărbătorile anului.