Oreionul continuă să circule în Statele Unite, în special printre persoanele care erau deja vaccinate împotriva bolii.
„Înainte, epidemiile de oreion la persoanele vaccinate nu erau comune, inclusiv la copiii vaccinați. Dar simptomele bolii sunt de obicei mai ușoare, iar complicațiile sunt mai rare la persoanele vaccinate”, a spus Mariel Marlow, epidemiolog la CDC, citat de Alephnews.ro.
Epidemiologii nu-şi explică fenomenul. Experţii cred că infectarea celor vaccinaţi este inflenţată de mai mulţi factori, precum imunitatea scăzută și circulația genotipurilor pe care vaccinul nu le conține.
Oreionul este o boala contagioasa provocata de un virus. Debuteaza tipic cu cateva zile de febra, cefalee, dureri musculare, oboseala si scaderea poftei de mancare, simptome urmate de marirea glandelor salivare.
Cele mai frecvente semne si simptome sunt febra, cefalee, dureri musculare, oboseala, scaderea poftei de mancare, glande salivare umflate si sensibile pe o parte sau ambele parti ale fetei.
Ocazional, oreionul determina complicatii, in special la adulti. Cele mai frecvente sunt inflamatia testiculelor la adolescentii aflati la pubertate, inflamatia creierului (encefalita), inflamatia tesutului care acopera creierul si coloana vertebrala (meningita), inflamatia ovarelor (ooforita) si/sau a tesutului mamar (mastita) şi chiar surzenie.
Oreionul poate fi prevenit prin vaccin.