O breşă de securitate permite companiei Facebook să consulte mesajele criptate de pe WhatsApp

O breşă de securitate poate fi utilizată pentru a permite companiei Facebook să intercepteze şi să citească mesajele criptate care sunt publicate de utilizatorii aplicaţiei de mesagerie instantanee WhatsApp, deţinută de compania americană, informează The Guardian.
Filip Stan
13 ian. 2017, 15:44
O breşă de securitate permite companiei Facebook să consulte mesajele criptate de pe WhatsApp

Compania Facebook susţine că nimeni nu poate să intercepteze mesajele de pe WhatsApp, nici măcar ea însăşi sau angajaţii ei, asigurând astfel confidenţialitatea celor peste 1 miliard de utilizatori ai acestui serviciu de mesagerie instantanee. Un studiu recent a demonstrat însă faptul că, în realitate, firma americană poate să citească acele mesaje datorită felului în care WhatsApp a implementat protocolul său de criptare totală a datelor.

Apărătorii dreptului la intimitate spun că această vulnerabilitate reprezintă „o ameninţare uriaşă la adresa libertăţii cuvântului” şi a avertizat că breşa ar putea fi folosită de agenţii guvernamentale pentru a spiona utilizatorii WhatsApp, care trăiesc cu iluzia că mesajele lor sunt „securizate 100%”.

Aplicaţia WhatsApp a făcut din confidenţialitatea utilizatorilor şi securizarea completă a mesajelor acestora principalul ei atuu de comercializare. În ultimii ani, acest serviciu a devenit mediul preferat de comunicare online folosit de activişti, disidenţi şi diplomaţi.

Criptarea totală a mesajelor publicate pe WhatsApp se bazează pe generarea unor coduri de securitate unice, folosind mult lăudatul protocol Signal, dezvoltat de Open Whisper Systems, care sunt schimbate şi verificate între utilizatori, pentru a garanta faptul că discuţiile sunt securizate şi că nu pot fi interceptate de către terţi.

Totuşi, WhatsApp dispune de abilitatea de a „forţa” generarea unor noi coduri de criptare pentru utilizatorii offline, necunoscuţi de expeditorii şi destinatarii mesajelor, şi de a-l face pe expeditor să recripteze mesajele cu noi coduri, pentru a le trimite apoi din nou – această breşă e valabilă în cazul acelor mesaje care nu au fost marcate ca fiind expediate.

Destinatarul nu este conştient de această schimbare a criptării, în timp ce expeditorul este doar notificat – dacă a bifat opţiunea de avertizare în cazul unei recriptări – şi doar după ce mesajul a fost reexpediat. Această recriptare şi această retransmitere permit în mod efectiv serviciului WhatsApp să intercepteze şi să citească mesajele utilizatorilor.

Breşa de securitate a fost descoperită de Tobias Boelter, un expert în criptare şi securitate cibernetică din cadrul Universităţii California, Berkeley.

„Dacă reprezentanţii WhatsApp sunt somaţi de agenţiile guvernamentale să dezvăluie înregistrările cu mesajele utilizatorilor, acest serviciu poate într-adevăr să ofere acces, din cauza schimbării codurilor de securitate”, a spus el.

Breşa de securitate nu este însă inerentă protocolului Signal. Aplicaţia de mesagerie instantanee dezvoltată de Open Whisper Systems, Signal, folosită şi recomandată de Edward Snowden, nu este afectată de această vulnerabilitate. Dacă un destinatar îşi schimbă codurile de securitate în timp ce este offline, de exemplu, un mesaj ce i-a fost trimis de un alt utilizator nu va putea să îi parvină, iar expeditorul va fi notificat în legătură cu schimbarea codurilor de criptare, fără ca acel mesaj să fie reexpediat în mod automat.

Modul în care este construită aplicaţia WhatsApp determină reexpedierea automată a unui mesaj rămas nelivrat, folosind o nouă cheie de criptare, fără avertizarea în prealabil a utilizatorului şi fără a-i oferi acestuia posibilitatea de a preveni o astfel de situaţie.

Îngrijorările generate de confidenţialitatea utilizatorilor WhatsApp au fost subliniate de mai multe ori după ce Facebook a achiziţionat acest serviciu în anul 2014 contra sumei de 22 de miliarde de dolari. În august 2015, Facebook a anunţat o modificare a politicii sale de confidenţialitate aplicabilă serviciului WhatsApp, pentru a permite reţelei de socializare să comaseze datele utilizatorilor de WhatsApp cu cele ale utilizatorilor de Facebook, inclusiv numerele de telefon şi tiparele de folosire a aplicaţiei, în scopuri publicitare şi de dezvoltare.

Facebook a oprit însă folosirea datelor partajate în scopuri publicitare în noiembrie, în urma presiunilor făcute de Article 29 Working Party, o agenţie paneuropeană ce militează pentru protejarea datelor confidenţiale ale internauţilor. Comisia Europeană a depus apoi o plângere împotriva Facebook, pentru a preveni furnizarea de informaţii „înşelătoare” în urma achiziţionării de către reţeaua de socializare a serviciului de mesagerie instantanee WhatsApp, după comasarea datelor utilizatorilor.

Citeşte şi Dacă primeşti asta prin WhatsApp, nu da click! Cum îţi fură hackerii datele personale

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Locul de muncă plătit cu 465 de lei net pe zi. Un gigant face angajări în România
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Munții de bani pe care stă Charles. Ce avere deține regele
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
El este Robert, românul care a murit electrocutat în timp ce lucra în grădina unei vile, în Italia: „Plecăm de acasă pentru a merge la muncă și nu ne mai întoarcem”
Capital.ro
Se pierd toți banii. Obligatoriu până la 31 iulie. Statul român a dat avertismentul final
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Mircea Geoană confirmă discuția „tangențială” cu Nicolae Ciucă despre candidatură la summitul NATO
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!