„Este cel mai mare fragment din meteorit şi cel mai probabil printre cei mai mari zece meteoriţi care au fost găsiţi”, a declarat pentru Interfax Serghei Zamozdra, de la Universitatea de stat din Celiabinsk. Potrivit acestuia, greutatea bucăţii descoperite este foarte importantă şi va ajuta oamenii de ştiinţă să stabilească dimensiunea meteoritului, scrie Agerpres.
Fragmentul gigantic de meteorit a fost scos din lacul Cebarkul şi va fi supus unor analize radiografice pentru a i se studia compoziţia.
Scafandrii ruşi au scos până în prezent din acest lac 12 fragmente de rocă, dintre care cinci au fost identificate ca fiind desprinse din meteoritul botezat ulterior Celiabinsk care s-a dezintegrat în apropierea oraşului rus, provocând panică în rândul locuitorilor din zonă şi rănirea a peste 1.500 de persoane, între care 319 copii.
Cel mai mare fragment din meteorit descoperit până în prezent cântăreşte 4,74 kilograme.
Potrivit geologilor, meteoritul conţine în cea mai mare parte minerale din grupa silicaţilor, precum olivină şi ortopiroxen, pe lângă sulfuri de fier şi nichel şi într-o măsură mai mică crom, clinopiroxen şi plagioclaz. Studierea meteoriţilor este importantă pentru reconstituirea etapelor iniţiale ale formării sistemului solar, în aceste corpuri astrale regăsindu-se componentele iniţiale care au contribuit la formarea planetelor.
Meteoritul avea potrivit NASA o masă de până la 10.000 de tone în momentul dezintegrării în atmosferă şi este cel mai mare căzut pe Terra din 1908.A