Magazinul a rămas fără unul din cele mai de succes exponate ale sale: un exemplar de bufniţă polară (Bubo scandiacus). Pasărea se afla expusă pentru public, deşi este o specie care necesită măsuri speciale de conservare şi pentru care trebuie îndeplinite o serie de condiţii speciale pentru deţinere, conform Convenţiei Internaţionale pentru Comerţul Speciilor de Flora şi Fauna Sălbatică pe Cale de Dispariţie (CITES).
Potrivit Societăţii Ornitologice Române, este vorba despre o femelă de bufniţă polară, care se află într-o cuşcă metalică. Pasărea era extrem de stresată, nimeni nu se putea apropia de ea, pentru că sarea să lovească şi să muşte. Respira cu greu. În magazin temperatura depăşea 23 de grade, iar o bufniţă polară are nevoie de temperaturi maxime de 13-14 grade.
Societatea Ornitologică Română a întocmit o sesizare către Garda de Mediu, instituţia abilitată să rezolve astfel de cazuri.
„Din păcate, Garda de Mediu nu este o instituţie care să acţioneze de urgenţă, să intre peste infractori precum trupele speciale, iar şederea păsării în cuşcă metalică s-a prelungit. Între timp, un jurnalist a ajuns la magazinul de animale de casă din complexul Auchan, Titan. A văzut pasărea şi a cerut să fie eliberată. A izbucnit o ceartă în toată regulă şi proprietarii magazinului au refuzat să ia pasărea din vitrină. La câteva ore bune de la acest incident, responsabilii pet-shop-ului au luat totuşi pasărea din magazin. Abia după alte câteva zile au ajuns şi inspectorii Gărzii de Mediu la magazin. Bufniţa nu se mai află aici, însă au fost găsite alte două specii de animele de pe listele CITES, o maimuţă capucin şi un papagal Ara. Inspectorii au aplicat măsurile legale şi au cerut că bufniţa polară să fie trimisă la un centru unde să poată fi îngrijită aşa cum se cuvine. În răspunsul oficial către SOR, se precizează că acest lucru s-a întâmplat. Acum, pasărea se află la Grădina Zoologică din Bucureşti, unde cu siguranţă o va duce mai bine decât într-o cuşcă mică, de metal”, transmite Societatea Ornitologică Română.
Societatea Ornitologică Română face un apel către toţi proprietarii de pet-shop să nu mai accepte spre vânzare şi să nu mai expună animale sălbatice, protejate prin convenţia CITES, sau fără acte de provenienţă. Conform legilor din România, acest fapt constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 1.500 lei, iar animalul este confiscat.