Lindsay Sandiford a fost arestată, în mai, pe aeroportul din Depansar, oraş situat pe insula Bali, având asupra sa 4,79 de kilograme de cocaină.
Ea a colaborat cu poliţia, potrivit forţelor de ordine, cu scopul de a destructura o reţea şi a aresta alţi trei britanici şi un indian.
Comportamentul său fost avansat de către acuzare pentru a cere 15 ani de închisoare.
Avocatul său sa a anunţat imediat că va face apel. „Ne opunem acestei pedepse. Niciodată nu am crezut că poate fi condamnată la moarte. Vom discuta cu ea, dar vom face foarte probabil apel”, a declarat Esra Karokaro.
Bagus Komang Wijaya Adi, unul dintre judecătorii tribunalului din Denpasar, pronunţând sentinţa, a apreciat că acuzata nu avea „nicio circumstanţă atenuantă”.
Sandiford, careia i-au dat lacrimile la pronunţarea condamnării, a afirmat că a fost obligată să transporte drogurile pentru a-şi proteja copiii.
„A fost exploatată de către traficanţi de droguri, care au luat-o ca ţintă din cauza vulnerabilităţii şi fricii pe care o avea pentru siguranţa copiilor săi”, a apreciat luna trecută într-un comunicat Reprieve, un ONG britanic pentru drepturile omului.
Alţi doi britanici arestaţi în cadrul aceleiaşi anchete au fost recent condamnaţi la pedepse mai uşoare. Rachel Dougall a fost condamnată la un an de închisoare, iar Paul Beales la patru ani. Un alt britanic, Julian Ponder, îşi va afla sentinţa la sfârşitul acestei luni.
Indonezia aplică în general pedepse severe pentru traficanţii de droguri, dar condamnările la moarte sunt rareori executate pentru străini.
Doi australieni se află, începând din 2005, în „culoarul morţii”, după ce au fost condamnaţi la pedeapsa capitală, precum şi francezul Serge Atlaoui, condamnat la moarte în mai 2007 pentru că a lucrat într-un laborator în care se fabrica ecstasy.