Cel puţin 12.000 de exemplare de antilope saiga, critic ameninţate cu dispariţia, au murit în mai 2010 şi alte 450 exact cu un an mai târziu.
Acum, după un an, ultimele 1.000 de antilope moarte au dus la formarea a numeroase teorii despre ce anume a omorât animalele, de la infecţii bacteriene la fertilizatori toxici şi chiar emisii de la rachetele spaţiale.
Teoria oficială a Ministerului Agriculturii din Kazakhstan spune că antilopele au fost ucise de pasteurellosis, o infecţie la plămâni cauzată de o bacterie care ucide doar animalele cu un sistem imunitar slab.
Însă, revista Scientific American spune că, potrivit unor ecologişti din Kazakhstan şi din Rusia, cauza ar fi aterizarea recentă a unei capsule, întoarsă dintr-o misiune pe Staţia Spaţială Internaţională. În luna aprilie, o capsulă Soyuz, cu trei astronauţi la bord, a aterizat în apropierea satului Sorsha, unde cel puţin 120 de antilope saiga moarte au fost găsite luna trecută.
O teorie similară sugerează o legătură cu Cosmodromul Baikonur, principala bază de lansare a rachetelor ruseşti.
Ecologistul Musagali Duambekov a declarat pentru Radio Europe Liberă că morţile antilopelor ar putea fi legate de substanţele chimice emise de lansarea rachetelor, deşi, sistemul imunitar al animalelor ar fi putut fi slăbit şi de folosirea masivă a fertilizatorilor.
Doar 85.000 de antilope saiga au mai rămas în câteva zone din Rusia, Mongolia, Uzbekistan şi Kazaksthan, unde este interzisă vânarea lor.