Cei aproximativ 150 de elevi s-au adunat, joi după-amiază, în Parcul Central Elisabeta din Sfântu Gheorghe, având feţele vopsite cu alb şi câte o lacrimă desenată cu negru, şi au declarat că sistemul educaţional este „de plâns”, potrivit Mediafax.
Elevii au pornit apoi într-un marş spre sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, cerând să le fie decontată naveta. Protestatarii au avut pancarte cu mesajul „Daţi-ne banii înapoi”, dar au adus şi o căruţă pe care au aşezat un panou cu inscripţia „Ministerul Educaţiei”. Potrivit elevilor, căruţa simbolizează „viteza de reacţie” a Ministerului Educaţiei.
Ajunşi în faţa ISJ Covasna, elevii au aruncat în curtea instituţiei avioane făcute din hârtie, pentru a transmite autorităţilor că „vor zbura peste graniţă” în cazul în care nu se rezolvă problema lor.
Totodată, elevii au fixat cu piuneze pe gardul ISJ Covasna mai multe scrisori adresate ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, în care cer respectarea legii.
Mitingul elevilor s-a încheiat la ora 15.00, trei dintre ei fiind invitaţi la o discuţie cu conducerea Inspectoratului Judeţean Şcolar.
Proteste similare au avut loc, joi, şi în oraşele Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna.
Elevii din mai multe judeţe au intrat în grevă japoneză, reclamând că nu le-au fost decontaţi banii de navetă. Primii care au declanşat protestele au fost elevii din Covasna. Astfel, peste 2.000 de elevi din 15 licee din acest judeţ au anunţat din 21 mai că intră în grevă japoneză.
În judeţul Covasna, restanţele pentru naveta elevilor depăşesc 2,2 milioane de lei.
Miercuri, elevii de la mai multe licee din judeţul Covasna au organizat flashmob-uri în faţa unităţilor de învăţământ, cerând decontarea navetei.
Cincizeci de milioane de lei au fost deblocaţi pentru plata sumelor restante la decontarea transportului elevilor, în conturile inspectoratelor şcolare judeţele (ISJ) fiind deja 30 de milioane de lei, a anunţat, joi, Ministerul Educaţiei.
„În urma discuţiei de joi dintre premierul Victor Ponta, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, s-au identificat soluţii pentru suplimentarea fondului destinat plăţii transportului elevilor navetişti cu încă 20 de milioane de lei”, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.
Ministerul Educaţiei a precizat că 30 de milioane de lei se află deja în conturile inspectoratelor şcolare generale, urmând ca suma de 20 de milioane de lei să fie virată în cel mai scurt timp.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara marţi că datoriile la transportul elevilor vizează atât anul 2012 cât şi primele cinci luni ale anului în curs.
„Noi avem, în momentul de faţă, datorii din anul trecut şi datorii acumulate în cele cinci luni. Ieri (luni – n.r.), am cerut Ministerului de Finanţe să deblocheze 30 de milioane de lei, care reprezintă aproximativ 40 la sută din suma pe care trebuie să o plătim la zi, urmând ca în acelaşi timp să propunem o modificare legislativă”, a spus ministrul Educaţiei.
Pricopie a precizat că nu este exclus să fie promovată chiar o ordonanţă, dacă nu va fi posibil ca această problemă să se rezolve printr-un text care să devină lege până la 1 septembrie.