Jennifer Patterson, studentă în inginerie la Universitatea din Pittsburgh, a utilizat software-ul folosit pentru prototipul acestei căști pentru a genera anumite locații virtuale, precum un oraș din Orientul Mijlociu sau un drum prin deșert, pentru a-i ajuta pe soldați să ajungă din nou, în siguranță, în locuri pe care altfel le-ar evita, putând astfel să se vindece de sindromul stresului post-traumatic (PTSD), potrivit Agerpres.
Patterson este doar unul dintre cercetătorii care au apelat la acest dispozitiv pentru o serie de tratamente experimentale și studii care variază de la tratarea pacienților care suferă de glaucom până la calmarea durerilor la pacienții care au suferit arsuri.
Realitatea virtuală nu este ceva nou în domeniul medical, însă prețurile de achiziționare ale acestei tehnologii sunt foarte mari, dispozitivele constând între 30.000 și 300.000 de dolari. În schimb, gadgetul produs de Oculus se vinde cu prețuri cuprinse între 350 și 400 de dolari.
„Pe măsură ce mai multe companii se vor implica în acest domeniu, vom avea la dispoziție sisteme din ce în ce mai performante și mai ieftine„, susține profesorul Felipe Medeiros de la Universitatea California din San Diego, care folosește casca virtuală produsă de Oculus pentru a evalua cu precizie starea pacienților care suferă de glaucom.