O categorie de măşti de protecţie va fi retrasă de pe piaţă. Potrivit primelor informaţii, se pare că aceasă substanţă ar fi periculoasă pentru organismul uman.
„Solicităm Comisiei să ia măsuri urgente. Comercializarea măștilor neevaluate și potențial periculoase are consecințe grave asupra sănătății și poate submina în mod periculos încrederea publicului în purtarea măștilor”, au transmis acestea.
Grafenul este ultra-ușor, ultra-rezistent, ultraconductiv și ultra-impermeabil în același timp. „Conductor mai bun decât cuprul, de două sute de ori mai rezistent decât oțelul, dar de șase ori mai ușor, flexibil, rezistent la apă: pe hârtie, grafenul este primul în toate categoriile”, arată un articol publicat de centrul de cercetare CNRS din Franța. Foarte popular în industria aeronautică și electronică, grafenul a demonstrat, de asemenea, proprietăți antivirale, potrivit unor studii recente. Astfel, companiile au fost încurajate să integreze materialul în măștile lor, scrie smartradio.ro.
În Canada, însă, măștile făcute cu grafen au fost retrase pe 26 martie, afirmă sursa citată, din cauza simptomelor respiratorii și dermatologice descrise de mai mulți copii din școlile din Quebec, unde a fost distribuit acest tip de mască. Departamentul canadian de sănătate a emis un al doilea aviz pe 2 aprilie în care a raportat „toxicitate pulmonară timpurie la animale”, cauzată de inhalarea particulelor de grafen.
„Inhalarea particulelor de către oameni prin intermediul măștilor și riscurile asociate pentru sănătate nu sunt încă cunoscute”, a transmis guvernul canadian.
Un studiu arată cea mai bună modalitate de protecţie împotriva coronavirusului. Este recomandarea de ultimă oră a autorităţilor sanitare.
Măştile duble oferă o protecţie mai bună. Purtarea a două măşti suprapuse sau a unei măşti chirurgicale strânse oferă o protecţie sporită contra răspândirii în aer a coronavirusului, potrivit unui studiu al autorităţilor sanitare americane făcut public miercuri, scrie AFP.
Masca reduce semnificativ expirarea picăturilor de la persoanele infectate şi reduce expunerea la aceste particule a persoanelor necontaminate, aminteşte Centrul american pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) în acest studiu.
Dar măştile din pânză şi măştile chirurgicale sunt mai slabe decât măştile KN95 (sau FFP2), ceea ce creşte riscul ca aerul să pătrundă prin lateral.
În ianuarie, CDC a făcut simulări în laborator pentru reducerea scurgerilor cu o mască de ţesătură suprapusă unei măşti chirurgicale, apoi cu o mască chirurgicală cu benzi elastice legate lângă marginile care sunt pliate spre interior.
Citeşte şi: Măştile de protecţie de tip FFP2 devin obligatorii în magazinele şi trasportul în comun din Berlin