O clinică multifuncţională va fi construită la Institutul ”Matei Balş”

O clinică multifuncţională în domeniul bolilor infecţioase şi infectocontagioase limitatoare de viaţă, care va purta numele "Dr. Calistrat Grozovici", va fi înfiinţată în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" din Capitală, prevede un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Iulian Tudor
04 mart. 2019, 10:50
O clinică multifuncţională va fi construită la Institutul ''Matei Balş''

„Obiectivul se va realiza din fonduri externe, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii sau din alte surse legal constituite, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, prevede proiectul.

Clinica va cuprinde două corpuri de clădire conectate între ele.

Conform sursei citate, prin dotarea cu aparatură şi echipamente de cercetare – dezvoltare moderne şi performante, Clinica multifuncţională „Dr. Calistrat Grozovici” vine ca o completare a Centrului Român de Cercetare Bio-Moleculară aplicată Bolilor infecţioase, realizat prin accesarea fondurilor europene.

„Astfel, se va schimba în totalitate managementul infecţiilor aşa-zise cronice, gen endocardite infecţioase subacute, osteomielite, abcese cerebrale, hepatopatii cronice, hepatocarcinoame etc. prin abordare chirurgicală precoce şi antibioticoterapie specifică adecvată imediată. Pentru atingerea scopului propus, este necesară o infrastructură de înaltă tehnologie, dotare cu echipamente adecvate nevoilor de îngrijiri de sănătate de profil, precum şi de training pesonalizat”, se arată în nota de fundamentare.

Clinica multifuncţională va asigura: primirea şi cazarea pacienţilor, preluarea pacienţilor în vederea diagnosticării, îngrijiri de sănătate pe specialităţi, personalizarea abordării terapeutice, monitorizarea în ambulator a pacienţilor, managementul resurselor umane aferente.

Cele două corpuri vor avea o arie construită de aproximativ 6.000 mp şi o arie construită desfăşurată de peste 51.000 mp, ambele fiind încadrate în clasa de importanţă A. Clinica va avea 636 de paturi, multiple cabinete de consultaţie, săli de operaţie, laboratoare de cercetare, săli de învăţământ.

În noua clinică multifuncţională se va acoperi patologia infecţioasă cu potenţial de cronicizare a sistemului nervos central, sistemului cardiovascular, sistemului osteoarticular, a aparatului digestiv, a aparatului uro-genital şi a sistemului hemato-poetic şi oncoterapia pentru afecţiunile induse de HIV/SIDA.

Construcţia nouă va fi sustenabilă, durabilă, non-toxică, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, cu eficienţă energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit şi emisii reduse de noxe, adaugă sursa citată.

Pentru creşterea eficienţei energetice se vor prevedea sisteme pasive de tip parasolare pentru protecţia solară pe timpul verii (reducerea consumurilor cu climatizarea) şi asigurarea de aport solar pe timpul anotimpului rece. De asemenea, pe terasa clădirii se vor amplasa panouri solare foto-voltaice pentru asigurarea necesarului de energie electrică pentru funcţionarea echipamentelor, a sistemelor de climatizare, a lifturilor şi pentru alţi consumatori.

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Capital.ro
Bani de la stat. Se depune dosar până pe 30 septembrie. 4 documente sau pierzi banii
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Vestea momentului despre taloanele de pensie. E important ca toți pensionarii să știe asta!
Adevarul
Disperare în vreme de război: un ucrainean de 28 de ani s-a căsătorit cu soacra sa pentru a se muta în străinătate
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Românii de la bloc, listă de interdicții. Se lasă cu mari amenzi
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
O tânără stewardesă din Bistrița a fost găsită moartă în apartamentul ei din Japonia! Care este cauza decesului
Capital.ro
Regulă nouă. Ce e interzis să pui în fața casei. Nu trebuie să depășească 50 de cm pe 50 de cm
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
VIDEO "M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Mircea Lucescu critică gazonul de pe Stadionul Steaua după victoria României cu Lituania
MediaFlux
VIN PENSIILE MAJORATE! Daniel BACIU a anunțat DATA EXACTĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...