Potrivit Sky News, citat de News.ro, primul recensământ al păsărilor din acea zonă arată că există 750.000 de perechi de pinguini.
O echipă condusă de cercetători de la Woods Hole Oceanographic Institution din SUA a scris despre această descoperire în revista Scientific Reports.
Heather Lynch, coautoare a studiului, a spus că această descoperire are „consecinţe importante în privinţa modului în care tratăm această regiune şi că „insulele Danger nu erau cunoscute drept un important habitat pentru pinguini”.
Insulele Danger (Danger Islands) sunt greu accesibile. Chiar şi în timpul verii, acestea pot fi înconjurate de gheaţă groasă.
În urmă cu patru ani, Lynch a început să colaboreze cu Mathew Schwaller de la NASA şi să examineze imagini de satelit care indicau că în zona Insulelor Danger există o populaţie mare de pinguini.
Pentru a verifica informaţia, Heather Lynch a organizat o expediţie alături de o echipă de cercetători. Aceştia au ajuns în Danger Islands în decembrie 2015 şi au numărat pinguinii cu ajutorul unei drone care a captat câte o imagine pe secundă. Apoi, fotografiile au fost alăturate pentru a oferi o imagine de ansamblu.
Michael Polito, unul dintre cercetătorii care au participat la expediţie, a spus că se pare că populaţia de pinguini din aceste insule nu a înregistrat declinul suferit de populaţia observată de-a lungul coastei de vest a Peninsulei Antarctice, „care a fost asociat cu schimbarea recentă a climei”.
În vestul peninsulei, numărul pinguinilor Adélie a scăzut cu aproximativ 70% în ultimele decenii, din cauza dezgheţului, cauzat de încălzirea globală.
„Alte studii au arătat că această zonă (partea de est a Peninsulei Antarctice) ar putea avea mai multă stabilitate, în ciuda schimbărilor de climă, decât partea de vest a acesteia. Aşa că vom avea o populaţie numeroasă de pinguini Adélie într-o regiune care ar putea rămâne favorabilă lor pentru ceva vreme”, a spus Lynch.
Echipa de cercetători a descoperit că populaţia de pinguini Adélie din insulele Danger este stabilă încă din anul 1959.