O combinaţie alimentară, cancerigenă!

Vin cu acest articol catre voi, cititorii de rand, pentru a atrage atentia inca odata asupra conservantului Benzoat de Sodiu, implicit a companiilor care incearca sa copieze, in speranta de a reproduce anumite produse (de regula sucuri), la costuri mult mai mici.
Romania TV
12 apr. 2019, 08:22
O combinaţie alimentară, cancerigenă!

In bauturile racoritoare intalnim, de exemplu, dioxid de carbon, caramel, aspartam, acid citric si acid fosforic alimentar, benzoat de sodiu si cafeina. E – 211, adica benzoatul de sodiu, este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba.

In natura, benzoatul de sodiu apare intr-o multime de fructe, mai ales fructe de padure. In mod special merisoarele (cranberries) sunt o sursa importanta de benzoat de sodiu. In afara de fructe, compusul mai apare in ciuperci, scortisoara, cuisoara si chiar in unele lactate, ca produs de fermentatie.

Productia industriala a benzoatului de sodiu se face din toluen (toluenul este solventul prezent intr-o multime de diluanti si care le da mirosul caracteristic)..

Efecte secundare: in limita concentratiei admise, nu sunt efecte secundare. La unii oameni, acidul benzoic si benzoatul de sodiu pot elibera histamine, generand astfel reactii pseudo-alergice (foarte rare). Benzoatul de sodiu este considerat sigur de catre FDA (Food and Drug Administration) ca aditiv alimentar, atata timp cat el nu este combinat cu acidul ascorbic. :O

In combinatie cu acidul ascorbic (vitamina C), benzoatul de sodiu se poate transforma in benzen, un compus recunoscut a fi cancerigen. Benzenul este unul din cei mai daunatori compusi din fumul de tigara. Viteza de convertire a benzoatului in benzen depinde de prezenta luminii, a caldurii si de timpul petrecut de produsul respectiv pe raftul magazinului. Cu alte cuvinte, daca vedeti pe eticheta unui produs atat benzoat de sodiu, cat acid ascorbic, daca suspectati ca produsul este de multa vreme pe raft si/sau a fost expus la caldura sau lumina, recomandam evitarea in totalitate.

O parte din reactiile usoare care pot aparea la benzoatul de sodiu:

  • dureri abdominale, crampe sau dureri de stomac

  • vedere incetosata

  • scaderea cantitatii de urina

  • gura uscata

  • oboseala

  • piele uscata si spalata

  • miros de respiratie asemanator fructului

  • foamete crescute

  • resterea setelor

  • urinare crescuta

  • batai neregulate ale inimii

  • pierderea apetitului

  • dureri musculare sau crampe

  • greata sau varsaturi

  • amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor, picioarelor sau buzelor

  • convulsii

  • scurtarea respiratiei

  • transpiratie

  • respiratie tulbure

  • oboseala neobisnuita sau slabiciune

Exista studii care au concluzionat ca benzoatul de sodiu impreuna cu colorantii artificiali pot face copiii cu ADHD sa fie mult mai hiperactivi.

Precizam ca aceste detalii sunt destinate sa furnizeze numai informatii generale si, ca atare, nu ar trebui considerat ca un inlocuitor al sfaturilor medicale. Utilizatorii ar trebui sa solicite sfatul potrivit inainte de a lua sau renunta la orice actiune care se bazeaza pe orice informatie continuta in acest document.

https://www.naturaloe.ro

Spynews
Dani de la Insula Iubirii o face praf pe fosta iubită, ispita Mădălina! A postat conversația pe Internet: ”Tot adevărul...”
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Ce să pui în zacuscă pentru ca aceasta să nu mai fie amară și să obții un gust deosebit. Ingredientul secret al bucătarilor de top
Capital.ro
Amendă de 4.000 de lei pentru proprietarii de apartamente. Obligatoriu pentru cei care au termopane
Playtech.ro
Oana Turcu, de nerecunoscut după ce a slăbit spectaculos. Zici că e o altă persoană, cum arată acum
DailyBusiness
Vouchere speciale pentru angajaţi. Se dau 3000 de lei!
Adevarul
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Spynews
Familia lui Viorel Stegaru, surprinsă de inundația ciclonului Boris! Localitatea Blăgești din Vaslui, puternic afectată de fenomen
Spynews
3 zodii cu noroc la bani în toamna 2024. Nativii scapă de griji și probleme
Evz.ro
Locul din România care atrage străinii ca un magnet. E doar la câteva ore de București
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Noi secrete suculente din interiorul amantlâcului care a răvășit Bucureștiul! Cum i-a furat Cristina ICH soțul
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
O nouă lovitură pentru pensionari, după recalculare! Pensiile acestora vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare
Capital.ro
Este obligatoriu de la 1 noiembrie. Trebuie să aveți anvelope de zăpadă
StirileBZI
Așa poți ieși la pensie cu 5-10 ani mai devreme! Totul este prevăzut în noua lege a pensiilor
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
Pensionarii care vor da bani înapoi, după recalculare. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...