Cercetătorii ruşi Vitali Nevski şi Artyom Novichonok au anunţat luni descoperirea cometei, denumită Comet ISON, care a fost detectată în fotografiile realizată cu trei zile înainte, folosind un telescop de la International Scientific Optical Network (ISON), Rusia.
Cometa are numele oficial C/2012 S1.
Când a fost văzută, Cometa ISON se afla la un miliard de kilometri faţă de Terra şi la 939 million km faţă de Soare, în constelaţia Racului. Strălucea la o magnitudine de 18,8 ( pe scara folosită de astronomi pentru a măsura strălucirea obiectelor spaţiale cu cât este mai mic numărul, cu atât mai strălucitor este obiectul). Cometa este circa 100.000 de ori mai slabă ca intensitate luminoasă decât cea mai slabă stea care poate fi văzută cu ochiul liber.
Însă, pe 28 noiembrie 2013, cometa va ajunge la periheliu (adică cel mai aproape de Soare) şi s-ar putea transforma într-un obiect extrem de luminos, care ar putea fi văzut pentru puţin timp chiar şi pe cerul zilei.
Astronomii sunt încântaţi mai ales de orbita cometei, care seamănă extrem de mult cu cea a „Marii Comete din 1680”, care a făcut un spectacol superb pe cer. A fost văzută în timpul zilei şi a lăsat în urma ei o coadă lungă, extrem de luminoasă, care a făcut un arc minunat pe cer. Faptul că orbitele sunt atât de asemănătoare ar putea însemna că Cometa ISON şi Marea Cometă din 1680 ar putea fi înrudite sau ar putea fi chiar aceeaşi cometă.
Cometa va putea fi văzută începând din luna octombrie 2013, însă zilele dinainte de 28 noiembrie 2013 vor fi cele mai interesante, întrucât va deveni extrem de luminoasă. Ea va mai putea fi văzută şi în decembrie 2013.