O companie chineză şi două din România sunt interesate să cumpere Oltchim

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a primit trei scrisori de intenție pentru privatizare din partea unei companii din China și a două din România, au declarat, miercuri, reprezentanții companiei, în cadrul unei conferințe de presă.
Filip Stan
27 ian. 2016, 20:43
O companie chineză şi două din România sunt interesate să cumpere Oltchim

Compania chineză Junlun nu și-a pierdut interesul pentru a achiziționa Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului și ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală. Pe de altă parte, partea chineză preferă să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă. Însă interesul încă există și vor veni în luna martie într-o vizită la Vâlcea„, a declarat Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firmă care, împreună cu Rominsolv, asigură administrarea judiciară a combinatului.

În plus, mai există alte două firme românești interesate de preluarea combinatului, a adăugat Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv. El a refuzat să dea vreun nume, însă a precizat că este vorba despre un consorțiu de companii și de o firmă de pe piața de capital.

În afară de acești investitori, care au trimis scrisori de intenție, nu s-a mai arătat nimeni interesat să preia Oltchim. Doar cei trei„, a mai spus Piperea.

Pe lângă compania chineză Junlun Petroleum, anii trecuți și-au manifestat dorința de a participa la privatizarea Oltchim fondul de investiții SIF Transilvania, compania Chimcomplex, deținută de omul de afaceri Ștefan Vuza, dar și compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR.

Combinatul petrochimic Oltchim estimează că va finaliza anul 2016 cu un profit net fiscalizat de 110.000 de euro, fiind pentru prima dată în 10 ani când compania ar ajunge pe plus cu întreaga activitate, a precizat Piperea.

Combinatul va crește capacitatea de funcționare de la 30% în prezent la 35% și va începe producția și comercializarea unui produs nou, un plastifiant folosit în prelucrarea PVC-ului, după ce va retehnologiza o instalație de pe platforma vâlceană.

Compania precizează că, în 2015, a înregistrat cel mai bun indicator EBITDA din 2008 până în prezent, respectiv 9,6 milioane de euro, față de rezultatul negativ de 9,1 milioane lei din 2014. Cifra de afaceri a crescut cu 18%, ajungând la 167 de milioane de euro. Investițiile de anul trecut s-au ridicat la 3,8 milioane de euro, fiind realizate din surse proprii.

Pentru anul 2016, combinatul estimează obținerea unei cifre de afaceri de 168 milioane de euro (creștere cu 0,5%) și un profit operațional EBITDA de 12,2 milioane de euro (creștere cu 27%).

Oltchim se află în insolvență din luna ianuarie 2013.

Oficialii companiei au arătat că așteaptă consolidarea rezultatelor financiare ale companiei și răspunsul Comisiei Europene cu privire la un posibil ajutor de stat pentru a transfera activele viabile ale combinatului, contractele și angajații într-o nouă companie care să nu fie grevată de datorii.

Transferul efectiv și toate actele ne costă acum între 800.000 și 1.000.000 de euro și preferăm să alocăm pentru investiții acești bani și să așteptăm consolidarea rezultatelor„, a mai spus Piperea.

Noua companie ar urma să fie vândută unui investitor privat. Întrebat de ce este preferată privatizarea, din moment ce Oltchim ar putea fi eficientizat și ar putea funcționa pe profit, Piperea a precizat că doar un investitor privat poate atrage credite de la bănci pentru continuarea activității la aceleași standarde.

Ne-am dori ca noua companie viabilă, acel Oltchim 2, să conțină și instalațiile de pe platforma Arpechim de la Pitești. Acum avem costuri de 5-6 milioane de euro pe an pentru conservarea lor, însă pe măsură ce timpul trece cresc șansele ca aceste instalații să se degradeze„, a adăugat Piperea.

El a mai arătat că Oltchim are la dispoziție patru ani pentru a ieși din insolvență, începând cu luna aprilie 2015, când a fost aprobat planul de restructurare.

În acest plan de restructurare este inclusă și privatizarea combinatului„, a declarat, la rândul său, Bogdan Stănescu, administratorul special al Oltchim, prezent la conferință.

De la intrarea în insolvență, compania a disponibilizat 1.200 de salariați, pe care însă speră să-i reangajeze odată cu relansarea producției. În prezent, în cadrul combinatului lucrează 1.936 de angajați.

Trei sferturi din producția combinatului merge la export, în țări precum Italia, Germania, Spania, Polonia, Turcia, Ungaria și Ucraina.

Citeşte şi Planul de organizare al Oltchim, confirmat de Curtea de Apel Piteşti

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii care vor avea probleme emoționale. Se vor izola o perioadă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Tensiuni Diplomatice Între Ucraina și SUA: Zelenski, Dispuns să Renunțe la Funcție pentru Pace
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!