O companie din SUA a încercat să pună la punct un fost angajat, care acuzase organizația că nu i-a plătit orele suplimentare și ultimul salariu.
Fostul angajat, pe nume Andreas Flaten, a depus o plângere la Departamentul Muncii din SUA în ianuarie 2021, pe motiv că nu şi-a primit ultimul salariu.
Noi schimbări la aplicaţia Instagram. Anunţul făcut de şeful companiei
În semn de retaliere, compania i-a lăsat bărbatului peste 91.000 de monede pe aleea locuinţei sale din oraşul Fayetteville, Georgia.
Guvernul american a dat în judecată firma, acuzând-o de represalii ilegale, scrie Business Insider. Plângerea a fost depusă la o instanţă federală din Georgia. Bărbatul acuză firma de reparaţii auto la care lucrase, că nu a plătit „în mod voit şi repetat“ orele suplimentare ale angajaţilor.
În ianuarie 2021, bărbatul a contactat Departamentul Muncii pentru că nu a primit 915 dolari de la fostul loc de muncă.
Inițial reprezentanţii firmei l-au ignorat pe angajatul păgubit, spunându-i că nu-i vor da niciun ban, însă câteva ore mai târziu, proprietarul firmei a decis să îi plătească banii datoraţi în monede.
„Cum îl poţi face pe acest tip să-şi dea seama ce exemplu dezgustător de fiinţă umană este? Ştii ce? Am o grămadă de monede. O să le folosesc“, ar fi afirmat Miles Walker, patronul A OK Walker Autoworks, potrivit documentelor depuse în instanţă.
Compania a creat o pagină pe site-ul său web, acuzând că a fost o victimă a fenomenului „cancel culture“, după ce povestea s-a viralizat, iar ratingul dat de recenziile sale din online au scăzut simţitor. Firma îşi îndeamnă clienţii şi cititorii să „ia atitudine împotriva guvernului care îşi depăşeşte atribuţiile“ şi îl critică pe angajatorul care și-a cerut drepturile, relatează BusinessInsider.com.
Noul program de lucru a fost implementat de banca Atom începând cu data de 1 noiembrie 2021. Atom s-a lansat în 2016 ca bancă mobilă şi oferă conturi de economii, împrumuturi pentru afaceri şi credite ipotecare prin intermediul aplicaţiei sale.
„O săptămână de patru zile le va oferi angajaţilor noştri mai multe oportunităţi de a-şi urma pasiunile, de a petrece timp cu familiile lor şi de a construi un echilibru mai sănătos între viaţa profesională şi cea privată„, a declarat Mark Mullen, directorul general al Atom, pentru CNN.
Acesta a precizat că experienţa Atom în timpul pandemiei a „spulberat multe dintre miturile locului de muncă modern„, inclusiv necesitatea de a lucra într-un birou. Mullen a declarat, totodată, că, de la momentul implementării noului program şi până în prezent, nu a observat o scădere a productivităţii sau a nivelului de servicii pentru clienţi, dar că „va dura ceva timp până când oamenii se vor adapta„.
Managerul este de părere că săptămâna de lucru de cinci zile este o relicvă a secolului XX şi „nu mai este potrivită scopului„.
Potrivit cercetărilor, angajaţii simt nevoia unui echilibru mai mare între viaţa profesională şi cea privată. Două studii efectuate în Islanda, în perioada 2015 şi 2019, care au testat o săptămână de lucru de patru zile la acelaşi nivel de salarizare, au constatat că productivitatea a rămas la acelaşi nivel sau chiar s-a îmbunătăţit, în schimb, a crescut semnificativ bunăstarea angajaţilor.
Au fost cuprinși în acest experiment social peste 2.500 de angajați din sectorul public, în general funcționari din Primăria Reykjavik și din Guvern, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din populația activă a țării. Mulți dintre ei au trecut de la săptămâna de lucru de 40 de ore la cea de 35 sau 36 de ore. Rezultatele satisfăcătoare au determinat sindicatele să renegocieze contractele de muncă.