Condițiile economice din Germania, în special în sectorul construcțiilor, sunt dificile de mai mult timp, iar o îmbunătățire rapidă nu este deocamdată previzibilă. VBH se confruntă de ani buni cu scăderea veniturilor și creșterea costurilor.
În ciuda eforturilor depuse, compania nu a reușit să obțină creșterile de venituri necesare pentru a-și asigura o structură economică sustenabilă pe termen lung, ceea ce a făcut ca măsurile actuale să devină inevitabile.
Pe 2 aprilie 2025, VBH Deutschland GmbH a depus la Tribunalul Ludwigsburg cererea pentru deschiderea unei proceduri de insolvență în administrare proprie. Avocatul Martin Mucha de la firma Grub Brugger a primit autorizația de a acționa ca mandatar general, scrie finance-magazin.de.
Activitatea companiei VBH Deutschland GmbH va continua fără restricții, iar salariile angajaților sunt asigurate pentru o perioadă de trei luni prin intermediul ajutorului de insolvență oferit de Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, conform unui comunicat.
Lubomir Bohac, CEO-ul VBH Holding, este optimist și crede că VBH Deutschland va deveni din nou profitabilă prin concentrarea pe segmentele de business cu profitabilitate ridicată, scriu editorii de la bi-medien.de.
Procedura de reorganizare afectează exclusiv filialele din Germania, iar grupul VBH, activ în peste 20 de țări și cu aproximativ 1.600 de angajați, își va continua activitatea internațională.
În 2024, grupul a obținut un venit de aproape 500 de milioane de euro. Produsele oferite sunt destinate în principal constructorilor pentru feronerie, incluzând atât mărci renumite, cât și soluții proprii ale mărcii „greenteQ” și accesorii pentru producție și tehnologie de siguranță.
Procedura de administrare proprie, aprobată de instanță, permite companiei să se reorganizeze într-un cadru legal adecvat, păstrându-și în același timp activitatea. În acest proces, VBH va lucra îndeaproape cu creditorii pentru a-și ajusta strategia.
Legea permite acest tip de procedură în cazurile în care companiile acționează la timp pentru a-și rezolva problemele economice și când există suficient spațiu pentru a găsi o soluție care să permită continuarea activității. Ambele condiții sunt îndeplinite în cazul VBH Deutschland GmbH, se mai precizează în comunicat.
În urmă cu câțiva ani, nimeni nu s-ar fi gândit că o companie cu această istorie va lupta pentru supraviețuire. Dar astăzi, o situație slabă a comenzilor în industria construcțiilor este suficientă pentru a pune o companie tradițională în pragul colapsului, scriu editorii de la newsweek.ro.
Cazul VBH nu este un incident izolat, ci mai degrabă un exemplu al situației tensionate din întreprinderile mijlocii germane: din păcate, multe companii în prezent nu mai luptă pentru creștere, ci pentru supraviețuire pură.