Compania energetică Naftna Industrija Srbije (NIS) din Serbia, controlată de Gazprom, vrea să plece din România și Bulgaria, ca urmare a dificultăților întâmpinate pe ambele piețe.
Prin intermediul raportului financiar, întocmit pe al patrulea trimestru din 2024, s-a luat în considerare părăsirea operațiunilor din aceste două țări vecine, inclusiv potențiala vânzare sau închidere a activelor sale, scrie Novinite.
Pe teritoriul României, NIS are 19 benzinării, sub marca Gazprom, și este implicată în operațiuni de explorare de gaze și petrol. Însă cota de piață a companiei este semnificativ mai scăzută, cu 0,4% din totalul pieței de carburanți. În Bulgaria, Naftna Industrija Srbije operează 23 de benzinării, anul trecut având 2,3% din totalul pieței de carburanți și 2,2% din piața de retail.
Pe lângă potențiala ieșire din România și Bulgaria, NIS raportează un declin financiar semnificativ în 2024, profitul net scăzând cu 77%, adică până la 10,1 miliarde de dinari (88,6 milioane de dolari). Totodată, s-a raportat o scădere de 35% a profitului operațional, în timp ce investițiile au crescut cu 36%, adică cu până la 53,2 miliarde de dinari.
La începutul anului 2025, Trezoreria americană a impus sancțiuni producătorilor ruși de petrol Gazprom Neft și Surgutneftegaz, dar și pentru 183 de nave care transportă țiței rusesc. Măsura a avut loc în contextul în care Washingtonul a luat în vizor veniturile pe care Moscova le utilizează pentru a-și finanța războiul din Ucraina.
Acțiunile majoritare la Naftna Industrija Srbije sunt deținute de Gazprom Neft, divizia de petrol a gigantului rus Gazprom, adică 50%, plus 6,15%, deținut de Gazprom, firma-mamă a Gazprom Neft. Guvernul de la Belgrad deține aproximativ 30%, iar restul este deținut de acționari minoritari.
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a precizat că firmele ruseşti Gazprom Neft şi Gazprom au primit un răgaz de 45 de zile pentru a ieşi din acţionariatul companiei petroliere sârbeşti Naftna Industrija Srbije, adăugând că orice acord va trebui să fie aprobat şi de Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC).