Vaccin anti-COVID cu administrare orală. Compania israeliană Oramed Pharmaceuticals Inc. a anunțat înființarea unei firme mixte împreună cu Premas Biotech, care va produce vaccinul cu administrare orală. Cele două companii au înfiinţat firma Oravax Medical Inc. Vaccinul va avea la bază două tehnologii: tehnologia POD a companiei Oramed, specializată în administrare orală, și tehnologia de vaccinare a celor de la Premas.
Directorul Oramed, Nadav Kidron, a precizat că, printre avantajele acestui vaccin, se numără faptul că oamenii şi-l pot administra singuri acasă.
“Un vaccin anti-COVID-19 pe cale bucală ar elimina o serie de bariere din calea distribuției rapide și pe scară largă, permițându-le astfel oamenilor să se vaccineze singuri, la domiciliu. Cum astăzi este crucial ca inocularea să fie cât mai rapidă, un vaccin pe cale bucală ar deveni cu atât mai important, el putând fi recomandat anual, la fel ca vaccinul antigripal“, a menţionat Kidron.
Citeste si Ce reacții adverse au avut românii după vaccin! Au fost raportate peste 8.900 de cazuri
Compania Oravax Medical Inc a efectuat deja testele-pilot pe animale, concluzia fiind că vaccinul produce anticorpi de imunoglobulină G și de imunoglobulină A (IgA). Imunoglobina IgA este necesară pentru că asigură o imunitate mai îndelungată.
Un alt avantaj al acestui vaccin ar fi faptul că prezintă mai puţine reacţii adverse decât vaccinul injectabil.
Un al treilea avantaj este faptul că poate fi transportat şi păstrat în frigidere obişnuite.
Reprezentanţii companiei Oravax spun că studiile clinice vor începe în cel de-al doilea trimestru al anului 2021. Testele se vor desfăşura în mai multe ţări, precum Statele Unite, Israel, țări din Europa și în Mexic. De asemenea, cercetătorii speră ca aceste vaccinuri să ajungă și în Africa.
Kidron prognozează că primele rezultate ale primei faze a testărilor vor apărea în maximum trei luni.