Papirusul Nash, unul dintre cele mai importante documente religioase ale lumii, va fi pus pe internet de către Universitatea Cambridge, alături de alte 25.000 de manuscrise.
Printre celelalte documente se numără una din cele mai vechi copii ale Noului Testament, Codex Bezae, ce ar data din secolul al IV-lea.
Un alt text istoric important care a fost făcut disponbil online este „Book of Deer”, cel mai vechi manuscris scoţian care conţine cele mai timpurii scrieri în galică.
Cambridge va lansa în curând şi versiuni digitale ale colecţiilor sale islamice şi sanscrite.
Fundaţia Polonsky a finanţat procesul de digitalizare a manuscriselor, pentru a permite oricărui om să le acceseze din orice colţ al lumii.
„Din cauza vechimii, acest manuscrise pot fi rar văzute – şi atunci când sunt expuse, putem arăta doar o pagină sau două. Acum, prin generozitatea Fundaţiei Polonsky, oricine cu o conexiune la internet poate studia opera dorită”, a declarat Anne Jarvis, bibliotecară la Universitatea Cambridge.
Biblioteca online a Universităţii Cambridge a fost lansată anul trecut şi deja a atras zeci de milioane de vizitatori pe website-ul său.