O CRUCE uriaşă ar putea fi amplasată în Piaţa Universităţii. ONG-urile cer respingerea proiectului

Senatorii au votat construirea unei cruci cât un bloc de opt etaje, împodobită cu luminiţe, în rondul din Piaţa Universităţii din Capitală. Societatea civila cere Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de Lege initiat de Sorin Iliesiu.
Filip Stan
28 sept. 2015, 16:13
O CRUCE uriaşă ar putea fi amplasată în Piaţa Universităţii. ONG-urile cer respingerea proiectului

Proiectul a fost deja adoptat de Senat si trimis la Camera Deputatilor, iar daca va fi adoptat, monumentul ar urma sa fie amplasat in Piata Universitatii in 2016. Proiectul a fost initiat de Sorin Iliesiu, un fost membru al societatii civile transformat in traseist politic, dupa ce a trecut prin PNL si a ajuns la PSD, potrivit hotnews.ro.

” Solicitam Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de Lege in forma sa actuala. Solicitam Ministerului Culturii, Consiliului General al Municipiului Bucuresti si Primarului General Interimar sa isi exprime punctul de vedere cu privire la propunerea legislativa, mai specific, cu privire la posibilitatea de a amplasa in centrul Capitalei un simbol religios (de dimensiuni mari si cu o instalatie luminioasa). Plecand de la premisa ca acest monument trebuie sa fie unul asimilat si recunoscut ca atare de toti cetatenii Romaniei, consideram ca trebuie sa existe o consultare a cetatenilor in vederea definitivarii formei sale. Desi consideram oportuna construirea unui monument al victimelor totalitarismului comunist, ne opunem formularii din prezentul proiect de lege. Apreciem ca initiatorul, senatorul Sorin Iliesiu, intre alte inadvertente, a confundat proiectul de lege cu un proiect de reamenajare a spatiului urban, ignorand total legislatia in domeniu”, se arata in scrisoarea deschisa semnata de mai multe ONG-uri.

ONG-urile nu doresc adoptarea proiectului de lege din urmatoarele motive:

1. Prin descrierea detaliata a formei, materialului si a modalitatii de expunere si vizibilizare a monumentului, in chiar textul Legii, se anuleaza ideea de „concurs de proiecte”, mentionat la aliniatul (2) al prezentei Legi.

2. Amplasamentul propus pentru ridicarea monumentului este intr-o zona protejata a orasului Bucuresti. Avand in vedere legislatia de patrimoniu, consideram ca monumentul trebuie sa tina cont de particularitatile zonei. Mai mult, prin descrierea detaliata a amplasamentului se incalca procedurile legale de avizare (atat la nivelul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, precum si la nivelul Ministerului Culturii). Consideram ca este imperativ ca Parlamentul Romaniei sa se supuna legislatiei de aparare a patrimoniului si sa nu se angajeze in interpretari abuzive ale cadrului legal existent; in fapt, amplasamentul monumentului trebuie el insusi sa fie parte a competitiei de proiecte.

3. Avand in vedere ca monumentul se doreste a fi unul reprezentativ pentru „poporul roman”, asa cum se arata in expunerea de motive, consideram ca initiatorul Legii limiteaza posibilitatea cetatenilor de a se exprima cu privire la simbolistica pe care o considera potrivita. Organizarea unui concurs de proiecte (cu o tema care sa nu mentioneze din insasi formularea ei solutia) si dezbaterea publica a proiectelor propuse consideram ca reprezinta un bun exercitiu de democratie.

4. Avand in vedere Art. 4, litera 2 din Constitutia Romaniei: „Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala” si nevoia ca acest monument sa fie unul reprezentativ pentru toti romanii, consideram neoportuna alegerea unui simbol religios. De aceea, subliniem, o data in plus, nevoia unui concurs de idei cu privire la ce ar trebui sa infatiseze monumentul, astfel incat sa raspunda la tema propusa prin proiectul de Lege.

5. Sustinerea bugetara a proiectului este una incerta. Nu exista o estimare a costurilor implicate de realizarea acestui monument, iar finantarea propusa (de la fondurile de rezerva ale Guvernului si de la Ministerul Culturii) lasa loc arbitrariului atat in ceea ce priveste costul propriu-zis, cat si formula de alocare a fondurilor. O astfel de investitie trebuie planificata cu maxima transparenta si deschidere, mai ales avand in vedere importanta simbolica a monumentului pentru toti cetatenii-finantatori ai construirii acestuia.

Scrisoarea deschisa a fost semnata de urmatoarele organizatii: ActiveWatch, Asociatia Peisagistilor din Romania – filiala teritoriala Bucuresti-Ilfov, Asociatia pentru Tranzitie Urbana – ATU, Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe, Centrul pentru politici durabile ECOPOLIS, Funky Citizens, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania – OPTAR, ProDoMo si Pro Patrimonio.

Proiectul de lege initiat Sorin Iliesiu prevede amplasarea unei cruci de 20-25 de metri inaltime, in rondul din Piata Universitatii din Bucuresti. Monumentul ar urma sa fie iluminat zi si noapte de 40 de becuri si va fi flancat de steaguri. Crucea, care face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat victimelor totalitarismului, ar trebui sa aminteasca de lupta impotriva comunismului.

„In proiect se precizeaza ca crucea sa fie inalta de 20-25 metri si sa fie iluminata zi si noapte, tocmai ca sa se vada de la distanta ziua si noaptea. In viitoare carte a recordurilor, crucea va fi cea mai mare cruce inaltata la intretaierea drumurilor din centrul vreunei capitale”, a declarat Sorin Iliesiu, senator PSD.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Românii trebuie să facă din nou ITP-ul. Se suspendă automat. Legea îi obligă
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
ATENȚIE LA CE MÂNCAȚI! Aceste alimente cresc riscul de demență
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Sancțiuni aspre pentru stăpânii de animale. Mulți au crezut că este o glumă
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum arată Bianca
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Primele imagini cu mormântul lui Nicu Covaci. Funeraliile au avut loc cu porțile închise
Capital.ro
Anunț BNR pentru cei cu bani la bancă. Ce se întâmplă cu cardurile. Valabil pentru toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
Kamala Harris conduce cu 3 puncte procentuale în fața lui Donald Trump într-o confruntare directă
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!