Ciuperca de chefir poate fi cumpărată de pe diverse bloguri și site-uri de specialitate. Mulți „crescători” o oferă însă gratuit, întrucât se înmulțește foarte repede. Ciuperca, originară din Tibet, arată ca o conopidă, scrie doctorulzilei.ro.
Pentru prepararea chefirului, adăugați 1-2 lingurițe din această ciupercă în 200-300 ml de lapte și lăsați între 8 și 24 de ore la fermentat (în funcție de temperatura mediului ambiant). Recomandat este să nu atingeți ciuperca de metale. După încheierea fermentației, strecurați laptele printr-o sită cu orificii cât mai mici. Spălați ciuperca sub jet de apă rece, după care amestecați-o iar cu o nouă porție de lapte crud. Este nevoie să procedați așa în fiecare zi, altfel ciuperca nu se mai dezvoltă. O ciupercă sănătoasă este albă ca laptele și, în două săptămâni, volumul ei se dublează, moment în care trebuie împărțită în două.
Rușii obișnuiau să-l întrebuințeze în spitale și sanatorii pentru a trata dereglările metabolice, ateroscleroza, tuberculoza și dereglările gastrointestinale.
Chefirul e util și în tratarea insomniilor, nevrozelor și chiar în ameliorarea unor afecțiuni dermatologioce (psoriazis, herpes).
Se recomandă consumul a 100-500 ml de chefir pe zi, de preferat pe stomacul gol (excepție fac cei care suferă de gastrite și ulcer). Cura durează minimum 20 de zile, se face pauză zece zile, după care se reia. În timpul tratamentului, e interzis consumul de alcool și de grăsimi animale (puteți consuma, în schimb, ulei presat la rece, semințe de dovleac, in, floarea-soarelui, nuci, migdale), sare sau zahăr (poate fi înlocuit cu miere), băuturi acidulate sau condimente. Dacă suferiți de gastrită sau ulcer, este de preferat să mâncați chefirul în combinație cu alte alimente, cum ar fi cerealele.
În primele zece zile de tratament, tranzitul se intensifică brusc și se formează gaze, după care aceste simptome încep să dispară.
Citeşte şi Alimente care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic