Ro-Alert la graniţa cu Ucraina. O dronă căzută pe teritoriul României a produs un crater imens pe malul Dunării

O dronă a căzut în noaptea de miercuri spre joi pe teritoriul României, la granița cu Ucraina. În jurul orei 00.30, Poliția de Frontieră au observat un incendiu în localitatea Ceatalchioi, din județul Tulcea.
Mircea Filipescu
12 oct. 2023, 09:57
Ro-Alert la graniţa cu Ucraina. O dronă căzută pe teritoriul României a produs un crater imens pe malul Dunării

Ministerul Apărării Naționale a transmis un mesaj după ce o dronă s-a prăbușit, în noaptea de miercuri spre joi, în România. Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor, anunță ministerul.

Din fericire, resturile de dronă au căzut în zona nelocuită a localității. La fața locului a fost observat un crater de aproximativ 1,5 metri adâncime și 4 m diametru, iar în interior fibră de carbon fumegând.

Autoritățile ucrainene au confirmat căderea unei drone pe teritoriul României, urmare a atacului din noaptea de 11 spre 12 octombrie. Incidentul s-a produs la kilometrul 95 al fluviului Dunărea.

”Miercuri, 11 octombrie, forţele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România. Ministerul Apărării Naţionale a monitorizat în timp real situaţia aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliţie Aeriană şi a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din judeţele Tulcea şi Galaţi, aflate în proximitate, cu potenţialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situaţii. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie”, a transmis, joi, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.

Atac masiv cu drone la granița României

Trupele ruse au lansat un atac masiv cu drone Shahed asupra regiunii Odesa, în noaptea de miercuri spre joi, autorităţile ucrainene raportând bombardamente în raionul Ismail, notează RBC potrivit Rador Radio România.
„În raionul Ismail, s-au înregistrat pagube aduse infrastructurii portuare și unor clădiri rezidențiale. La fața locului, au izbucnit incendii. O persoană a fost rănită” – a precizat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper.

În noaptea de 11 spre 12 octombrie, trupele ruse au lansat un atac masiv cu drone Shahed asupra teritoriului Ucrainei. Majoritatea țintelor aeriene au fost distruse în regiunea Odesa, însă alerta aeriană a vizat și alte regiuni sudice și centrale. Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, apărarea antiaeriană a distrus 28 de drone kamikaze din numărul total de 33 de drone lansate de ruşi.

Miercuri, ministrul Apărării Angel Tîlvăr a dat explicaţii în Parlament cu privire la dronele căzute în judeţul Tulcea, el afirmând că expertizele tehnice ale fragmentelor găsite în zona Deltei sunt finalizate iar raportul a fost înaintat Parchetului General. Ministrul a mai spus că teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală. Tîlvăr a subliniat că dronele nu au conţinut elemente de luptă active, respectiv exploziv şi că nu au putut fi observate de către sistemele de supraveghere şi avertizare timpurie din motive obiective care ţin de ”evoluţia acestora la înălţimi mici şi foarte mici precum şi din cauza ecranării generate de teren şi de infrastructura portuară a Ucrainei”.

Ministrul Apărării a declarat în plen, la Ora Guvernului că ”crede cu tărie că principiul apărării şi securităţii României nu ar trebui să aibă culoare politică”. Despre situaţia din judeţul Tulcea, cu dronele căzută, ministrul Apărării a afirmat că la acest moment, ”expertizele tehnice cu privire la fragmentele ridicate din cele două locaţii sunt finalizate iar raportul a fost înaintat Parchetului general pentru instrumentarea dosarului deschis, conform procedurilor”.

Citeşte şi: Marcel Boloş pregăteşte rectificarea bugetară: „Nu prea are cum să fie pozitivă, având în vedere sumele care ştim că nu se realizează”

Angel Tîlvăr a precizat că concluzia a fost că ”dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei, în atacurile asupra portului Ismail şi au intrat într-o evoluţie necontrolabilă, în vecinătatea ţintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală în spaţiul aerian naţional şi căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României”.

”Nu am sesizat intenţii în niciuna din aceste situaţii, teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală”, a mai spus ministrul Apărării.

Tîlvăr a mai arătat că aceste drone nu au putut fi observate de către sistemele de supraveghere şi avertizare timpurie din motive obiective care ţin de ”evoluţia acestora la înălţimi mici şi foarte mici precum şi din cauza ecranării generate de teren şi de infrastructura portuară a Ucrainei”.

”Aceste limitări tehnice sunt specifice oricărui sistem radar, oricât de performant ar fi acesta”, a completat Tîlvăr, ministrul arătând că România are în dotare ”radare de generaţie ultimă”.

”Impactul acestor drone nu s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti sau cu pierderi materiale”, a mai afirmat Angel Tîlvăr, el precizând că dronele nu au conţinut elemente de luptă active, respectiv exploziv.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski vrea să viziteze Israelul, în vreme de război, în semn de solidaritate

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
”Amazonul Europei”, destinația din România, pe placul jurnaliștilor internaționali. Turiștii sunt fascinați
Capital.ro
REGULI obligatorii în caz de vreme rea. Foarte puțini știu ce ESTE INTERZIS
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Cel mai iubit produs de la Lidl se vinde acum cu câțiva lei! Dispare imediat de la raft!
Adevarul
Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Codul Rutier. Poliția are tot mai multă putere împotriva șoferilor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Doar șoferii cu permis de conducere CATEGORIA B au dreptul. Sunt obligați să depună un nou DOSAR
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Alegeri legislative în Franța: Alianța de stânga în frunte, fără majoritate absolută
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!