Dr. Moritz Futscher și Dr. Abdessalem Aribia, doi studenți de la universitatea ETH Zurich, ambii obținându-și deja și titlul de doctor în fizică și, respectiv, chimie, au reușit să creezebateria cu stare solidă care poate fi încărcată într-un minut. Ei au fost îndrumați de profesorul lor de la ETH, Dr. Yaroslav Romanyuk, și el membru în laboratorul federal de testare a materialelor EMPA, sub egida ETH, scrie profit.ro.
Cei doi studenți au cercetat și dezvoltat în laboratoarele universității materialele noii baterii, testând-o și perfecționând-o până când, în toamna anului trecut, au ajuns la concluzia că au făcut o descoperire majoră. Cei doi tineri au primit susținerea universității ETH în acest an de studii, prin programul acesteia de start-up-uri studențești. În noiembrie și decembrie și-au prezentat ideea și descoperirea în cadrul universității și imediat au primit fonduri și susținere de la Agenția de Inovație Elvețiană, de la divizia elvețiană a agenției spațiale europene și de la un fond de susținere a inovației din Elveția și încă de peste 5 alte entități cantonale și guvernamentale din Elveția. În luna ianuarie 2024 cei doi tineri aveau aproape un milion de franci primit de la aceste entități, pentru a construi primele baterii demonstrative, pentru ca viabilitatea invenției or să poată fi demonstrată și verificată de terțe părți, iar aceștia să poată astfel avea ulterior dovada clară și de neclintit că invenția lor merită deja sute de milioane de franci investii. Acum aceste baterii demo au fost construite, iar fizicienii și chimiștii de la laboratorul EMPA și de la Universitatea ETH Zurich le-au verificat și confirmat parametrii, astfel încât toți la unison au făcut anunțul public oficial al acestei mari invenții din Elveția.
Citește și: Când a fost inventată mașina de spălat vase și cine a gândit această invenție revoluționară
Secretul acestei baterii e în compoziția și structura acestor folii de doar câțiva micrometri grosime. Bateria constă, astfel, din multiple folii, unele din care au rol de catod, altele de anod, iar altele de electrolit care le separă, toate fiind flexibile și toate având stare absolut solidă, excluzând orice urmă de lichid și solvenți. Bateria rezistă la orice variații de temperaturi, întrucât nu există nici măcar urme de rășină, gel sau alte materiale ce își pot schimba consistența la variații de temperaturi.
Procesul de fabricare al inginerilor elvețieni nu se realizează prin solvenți aplicați la temperaturi înalte pentru a produce bateria. Fâșiile lor sunt produse prin împroșcare și depunere de înaltă precizie în vid, astfel încât materialele sunt forțate mecanic să producă aceste legături și, neavând materialele coagulante clasice între ele, nu mai sunt vulnerabile la schimbări de mediu.