O echipă de tineri ingineri din Cluj a creat prima imprimantă 3D românească

Prima imprimantă 3D românească, construită exclusiv cu piese achiziționate de pe piața autohtonă, a fost creată anul acesta de un tânăr softist.
Iulian Tudor
11 iun. 2015, 06:28
O echipă de tineri ingineri din Cluj a creat prima imprimantă 3D românească

Călin Brandabur și-a prezentat prototipul, care are o viteză de printare de cinci ori mai mare decât a unei imprimante similare de pe piață, la Techsylvania, care este cel mai mare eveniment IT din regiunea Transilvaniei și care a avut loc la începutul săptămânii la Cluj, scrie Agerpres.

Imprimanta poate tipări obiecte cu o înălțime de maxim 20 de centimetri într-o perioadă de 4-5 ore, în timp ce o imprimantă cu caracteristici similare existentă deja pe piață are nevoie de 8 ore pentru a realiza o asemenea piesă.

„O imprimantă clasică, pe sistem cartezian, o printează în 8 ore, imprimanta noastră în 4-5 ore. Îmbunătățirile au fost aduse și la partea de soft și la cea mecanică, am încercat să optimizăm cât am putut de mult și viteza și performanța. La această imprimantă, care este pe sistem Delta, se poate mări foarte mult viteza fără a avea vibrație și, de asemenea, își păstrează performanța”, a explicat Călin Brandabur, care este din Timișoara.

Acesta a povestit că ideea creării acestei imprimante i-a venit în momentul în care a cumpărat una și a văzut că nu ar fi atât de complicat de reprodus.

„Ideea a venit din nevoia creării unor componente de plastic pentru un alt proiect la care lucram și nu am găsit o firmă care să injecteze în matriță în volume foarte mici, deci în cantități pentru star-up-uri, deci nu pentru cantități industriale”, a spus tânărul.

Citeşte şi INVENŢIE pentru oamenii cu handicap. Fără să aibă cunoştinţe în IT, un tânăr a construit imprimante 3D VIDEO

Îmbunătățirile aduse noului model fac ca imprimanta să poată printa cu o viteză de 1.000 de mm pe secundă, în timp ce una aflată deja în comercializare pe piață are de obicei o viteză de 200 de mm pe secundă.

Echipa care a creat imprimanta a folosit strict echipamente românești pentru crearea acestui model, botezat „Symme3”.

„Am folosit echipamente strict din România — axe electrificate din Baia Mare, motoare pas cu pas din Iași, elemente compozite din Craiova, din Brașov am luat tuburi de teflon, din Cluj avem elementele electronice, iar toată asamblarea se face în Timișoara”, a spus tânărul IT-ist.

Acesta a explicat că imprimanta este foarte utilă în activitatea de prototipare. Proiectarea unei piese se poate face mult mai ușor, pentru că ea poate fi printată în doar câteva ore, moment în care se văd ușor greșelile, iar întreaga procedură este mai ieftină decât cea a executării de matrițe.

Materialul din care se creează obiectele este un polimer derivat din amidonul de porumb, care este biodegradabil în 10-15 ani și provine din surse regenerabile. Nu este solubil în apă, nu se dizolvă în solvenți de tipul acetonei, diluantului sau benzinei. Materialul rezultat este extrem de rigid, este casant, iar din el se pot construi inclusiv structuri mecanice care sunt supuse unui stres sau unei vibrații foarte mari.

„De exemplu am printat pentru un prieten o montură pentru un far de motocicletă și funcționează de trei luni foarte bine. De asemenea, am mai făcut o rolă de la mașina de spălat, care se rupsese. Pe când mă gândeam de unde să fac rost de una nouă să o schimb, mi-a venit ideea să o proiectez, am printat-o și am schimbat-o. Și acum mașina mea de spălat funcționează cu piesa aceea”, a spus creatorul imprimantei.

Aparatul poate fi folosit inclusiv pentru crearea unor proteze ortopedice sau ale brațelor special concepute pentru copii, în condițiile în care cele folosite în prezent sunt foarte scumpe și, în plus, trebuie schimbate din șase în șase luni.

„Problema cu protezele este că sunt în general foarte scumpe, costă între 3 și 7.000. Dar pentru că filamentul din care facem noi piesele este foarte ieftin, costă 150 de lei kilogramul, eu pot crea o proteză cu 15 lei. Firește, nu ne putem compara cu acele proteze care se conectează la sistemul nervos și care sunt foarte performante, dar este totuși o soluție și vreau să continui cercetarea în acest domeniu prin colaborarea cu specialiștii”, a mai spus Călin Brandabur.

Pentru a continua cercetările și producția, Călin Brandabur și-a format o echipă de patru ingineri cu care lucrează în continuare. Acesta a precizat că până în momentul de față, când se află la al cincilea prototip al imprimantei, a investit în acest proiect 30.000 de euro. Tânărul a primit deja 26 de comenzi din țară și 79 de străinătate și speră să înceapă în curând producția imprimantei, care va avea un preț de aproximativ 1.500 de euro.

Citeşte şi Mâncarea viitorului, făcută la imprimanta 3D VIDEO

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Bancnotele pentru care riști să ajungi la închisoare. Mare atenție când mergi la cumpărături!
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Greșelile pe care le face toată lumea când gătește spanac
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
BREAKING | Soțul Georgianei Lobonț, condamnat la închisoare! Judecătorilor nu le-a venit să creadă ce aud! Ce infracțiune gravă a recunoscut că a comis
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Copii rămași orfani din cauza unui teribilist de 19 ani, fiul unui afacerist influent. "Banii fac legea în ziua de azi"
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, va fi revocat din funcție
MediaFlux
RĂSTURNARE privind PREZIDENȚIALELE! Viitorul președinte al ROMÂNIEI (ULTIMUL SONDAJ)
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar