Reporterul Petar Nanev si cameramanul Dobromir Ivanov, de la televiziunea bulgareasca BTV, au batut 358 de kilometri, de la Sofia la Bucuresti, pentru a filma un documentar despre lupta anticoruptie din Romania.
Presa si opinia publica din Bulgaria se uită, cu uimire, peste Dunare cum ministri, parlamentari, magnati si magistrati „mioritici” fac coada la usa Directiei Nationale Anticoruptie. „Facem un documentar despre progresele Romaniei in lupta anticoruptie. Aici justitia avanseaza, iar in Bulgaria ramane pe loc”, explica reporterul Nanev.
El si cameramanul sau au poposit, luni, in redactia HotNews, pentru a discuta mai intai cu colegii lui romani despre miscarile trupe de mascati de la Bucuresti.
Nanev si Ivanov aveau o lista lunga cu oficiali si jurnalisti romani pe care sefii din redactia de la Sofia le-o dadusera pentru documentarul despre lupta anticoruptie din Romania. In capul listei bulgarilor – procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Kovesi, urmata de presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu.
An de an, ANI si DNA sunt „rasfatatele” rapoartelor Comisiei Europene asupra justitiei romanesti, care le lauda constant pentru lupta anticoruptie din Romania, in contrast, de exemplu, cu Parlamentul de la Bucuresti, criticat in permanenta pentru refuzul de a ridica imunitatea unor parlamentari si ministri-parlamentari vizati de anchete.
De altfel, seful ANI era „motivul” principal al deplasarii jurnalistilor bulgari in Romania – pe 23 martie, Horia Georgescu avea programata o vizita la Sofia, unde urma sa se intalneasca, pe 23 martie, cu vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, fost comisar european.
„Domnul Georgescu a fost invitat de vicepremierul Meglena Kuneva, la o intrevedere, pentru a impartasi din experienta sa in lupta anticoruptie”, a explicat jurnalistul care era miza materialului pe care il filma la Bucuresti.
Asa se face ca miercurea aceasta, la ora 11.00, reporterul bulgar avea stabilit un interviu cu insusi Horia Georgescu, presedintele ANI, la Bucuresti. Seful ANI le si confirmase bulgarilor interviul, dupa cum a povestit Petar Nanev.
De-abia isi scosese bulgarul lista sa le arate jurnalistilor HotNews cu cine trebuia sa faca interviuri, ca s-a pomenit cu un breaking-news care ii rupea in doua documentarul… La televizorul din redactie, Horia Georgescu era scos, in catuse, din sediul DNA si dus spre arest, in stare de retinere. E adevarat ca retinerea este pentru 24 de ore, insa jurnalistii bulgari si-au luat deja gandul de la interviul cu Georgescu.
Potrivit DNA, Horia Georgescu este suspectat ca, in perioada 2008-2009, in timp ce facea parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, a participat la emiterea unor titluri de despagubire supraevaluate cu 75 de milioane de euro in favoarea unor petenti care revendicau proprietati nationalizate de comunisti.
Horia Georgescu trebuia sa ajute guvernul bulgar in lupta anti-coruptie. Bulgarii îl vedeau pe Geogescu ca pe unul dintre eroii luptei anti-coruptie din Romania.
Vizita la Sofia, programata pentru 23 martie, urma sa vina dupa ce vicepremierul bulgar Meglena Kuneva fusese la Bucuresti, in 16 ianuarie, unde s-a intalnit cu premierul Ponta, cu ministrul de externe Bogdan Aurescu, precum si cu seful ANI, Horia Georgescu.
„Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a primit astazi vizita Viceprim-ministrului Bulgariei, Meglena Kuneva, responsabila pentru coordonarea Politicilor Europene si Problemele Institutionale, fost Comisar European pentru Protectia Consumatorilor in perioada 2007 – 2010”, anunta atunci ANI, intr-un comnicat de presa.
Atunci, Georgescu se oferise sa-i ajute pe bulgari cu experienta lui in lupta anticoruptie.
„Pe parcusul intalnirii, au fost abordate teme generale precum prevenirea si combaterea coruptiei sau sistemul declaratiilor de avere si de interese, dar si aspecte particulare, cum ar fi modalitatea de functionare a Agentiei, rezultatele obtinute in activitatea de evaluare a incompatibilitatilor, conflictelor de interese sau a averilor nejustificate si, nu in ultimul rand, eforturile depuse de Agentie in indeplinirea obiectivelor stabilite pentru Romania prin Mecanismul de Cooperare si Verificare – Conditionalitatea 2”.
„Horia Georgescu si Meglena Kuneva au evidentiat oportunitatea stabilirii unui mecanism de cooperare intre cele doua parti, astfel incat autoritatile bulgare sa beneficieze de experienta acumulata de Agentia Nationala de Integritate in ultimii sapte ani pe palierul prevenirii si combaterii”, se mai arata in comunicatul ANI din 16 ianuarie 2015.