Moartea fetei a stârnit controverse în Bangladesh, unde a pornit o dezbatere privind vulnerabilitatea victimelor agresiunilor sexuale, scrie libertatea.ro. Nusrat Jahan Rafi era elevă la o școală islamică din orașul Feni, situat la aproape 160 de kilometri de capitala Dhaka. Pe 27 martie, tânăra de 19 ani a dezvăluit că directorul școlii a chemat-o la el în birou și a început să o atingă într-un mod nepotrivit. Speriată, Nusrat a reușit să fugă din biroul directorului.
Fata s-a dus la Poliție chiar în ziua agresiunii, spre deosebire de alte victime ale hărțuirii sexuale din Bangladesh care păstrează tăcerea cu privire la abuzuri, de teamă ca familiile lor să nu fie făcute de rușine. Nusrat Jahan Rafi a depus o plângere împotriva directorului școlii. În loc să o protejeze, un polițist a filmat declarația fetei cu telefonul mobil. Deși era vizibil traumatizată și a încercat să-și ascundă fața, polițistul i-a spus că ceea ce s-a întâmplat „nu e mare lucru” și i-a ordonat să-și arate chipul. Ulterior, directorul școlii a fost arestat, iar atunci a început coșmarul lui Nusrat.
Numeroși oameni au ieșit în stradă pentru a cere eliberarea directorului, iar la protestul inițiat de doi elevi au participat și politicieni. Localnicii au dat vina pe adolescentă, iar familia ei și-a făcut griji pentru siguranța tinerei. La 11 zile de la agresiunea sexuală, Nusrat s-a dus la școală, unde urma să susțină un examen. „Am încercat să-mi duc sora la școală și am încercat să intru în clădire, însă a fost oprit și nu mi s-a permis să intru.
Dacă nu aș fi fost împiedicat, așa ceva nu i s-ar fi întâmplat surorii mele”, a declarat Mahmudul Hasan Noman, fratele lui Nusrat. Sub pretextul că unul dintre prietenii ei este bătut pe acoperișul școlii, o colegă a convins-o pe Nusrat să urce pe acoperiș. Acolo, o așteptau patru sau cinci persoane, care aveau chipurile acoperite de burka, pentru a nu fi recunoscute. Indivizii au încercat să o forțele pe tânără să-și retragă plângerea făcută împotriva directorului. În momentul în care a refuzat, Nusrat Jahan Rafi a fost stropită cu kerosen și incendiată. Potrivit polițiștilro, atacul violent asupra lui Nusrat a fost comis în așa fel încât „să pară o sinucidere”. Planul agresorilor a eșuat pentru că Nusrat a fost salvată.
Fata a reușit să dea inclusiv o declarație și a povestit ceea ce s-a întâmplat pe acoperișul școlii. „Unul dintre criminali îi ținea capul în jos lui Nusrat, așa că nu a ajuns kerosen și pe capul ei. Din acest motiv nu s-a ales cu arsuri în zona capului”, a spus șeful poliției. Tânăra a fost transportată la spital, având arsuri pe 80 la sută din suprafața corpului. În timp ce era transportată cu ambulanța la spitalul din capitala Bangladeshului, Nusrat a filmat un clip video în care a mărturisit că „directorul m-a atins, iar eu voi lupta contra acestei infracțiuni până la ultima suflare”.
De asemenea, fata a reușit să îi identifice pe câțiva dintre agresorii care i-au dat foc. Pe 10 aprilie, Nusrat Jahan Rafi a murit. Mii de oameni au participat la înmormântarea ei. Între timp, polițiștii au arestat 15 suspecți, șapte dintre aceștia fiind acuzați că ar fi fost implicați în crimă. Printre cei ajunși în spatele gratiilor se numără și cei doi elevi care au organizat mitingul de susținere a directorului. Directorul școlii a rămas în arest, iar polițistul care a filmat declarația lui Nusrat a fost destituit din funcție și mutat la alt departament. În 2018, în Bangladesh au fost semnalate 940 de cazuri de viol. În realitate, numărul agresiunilor sexuale este mult mai mare, însă puține femei care au curajul să vorbească despre ce au îndurat.