În Finlanda, doar părinții celor de clasa întâi merg la școală în prima zi, intră în curte unde copiii se aliniază în dreptul fiecărui învățător și apoi intră în școală. Nu se aduc flori sau cadouri profesorilor.
Potrivit spuselor Biancăi, înainte de pandemie copiii stăteau în școli desculți. Acum însă nu se mai descalță, ca să nu se aglomereze holul de la intrare. „Școala se desfășoară normal, măștile nu sunt recomandate, dar se pot folosi de cei care doresc. În cazul în care va fi nevoie, trecerea la învățarea la distanță se va face pentru toate clasele, în afară de clasele I-III, care vor învăța în școală, cu o distanțare mai mare. Motivul este faptul că cei mici trebuie încă să exerseze învățarea în mediul școlii”, a explicat românca pentru scoala9.ro.
„În prima zi de școală am avut emoții pentru că începeam clasa a III-a și nu știam ce urmează.
Mi-a fost și teamă că mă pot îmbolnăvi de coronavirus sau de altceva. Cu colegii mă mai jucasem și în vacanța de vară și am mers împreună în prima zi de școală. Am același învățător și în clasa a III-a, nu s-a schimbat. Îl cheamă Olli și este bun cu noi și nu este strict deloc. Tuturor adulților le spunem pe nume în Finlanda, inclusiv directorului.
La școală păstrăm distanța, nu mai intrăm singuri, ci stăm la rând cu clasa. Învățătorul vine să ne ia și mergem cu el pe rute stabilite, ca să nu se facă aglomerație și să nu ne îmbolnăvim.
Ne spălăm pe mâini înainte și după pauzele de afară și înainte și după mâncare. Folosim dezinfectantul pentru mâini al clasei noastre.
Mâncăm în sala de mese, mâncarea mea preferată la școală sunt cartofi fierți cu sos de cârnați și salată.
Acum lucrăm cu clasa vecină o zi pe săptămână. De exemplu, a trebuit să intervievăm elevii și personalul din școală, despre ce înseamnă să te comporți bine la școală și cum trebuie adulții să se comporte cu copiii. Am intervievat profesori, mătușile de la bucătărie și elevi din clasele mai mari. Așa le spunem noi doamnelor de la bucătărie, mătuși.
Pe profesori i-am întrebat cum se poate îmbunătăți un elev. Ne-au spus că un elev devine mai bun atunci când știe ce să învețe.
Pe mătușici le-am întrebat dacă este ușor să facă mâncare la atât de mulți copii. Ne-au spus că nu este. Le-am întrebat și dacă au oale foarte mari. Și ne-au arătat oalele în care gătesc.
Școala începe fie la 8.30, fie la 9.20 și se termină, de obicei la ora 13.20. (Au 4 sau 5 ore a câte 45 de minute, cu pauză mică de 5 minute și pauză mare de 15 minute și prânz cu siesta Copiii de clasa a III-a nu merg la after-school, doar cei de clasa întâi și a II-a cărora le este asigurat în loc. Sunt diverse organizații care organizează cluburile, inclusiv școala, biserica (dar fără legătură cu religia), cei de la parcul din cartier etc. – N.r.: completarea mamei).
Noi am vrea ca virusul să plece. Ne reamintim uneori unii altora despre corona și menținerea igienei și respectarea regulilor„, povesteşte Iris pentru sursa menţionată mai sus.