Erupţia de plasmă solară, poreclită de cercetătorii de la NASA „Coada Dragonului”, a avut loc joi, 31 ianuarie şi a fost înregistrată de sonda Solar Dynamics Observatory (SDO), un observator spaţial care monitoritează activitatea solară.
În videoclip se poate vedea un filament de plasmă care erupe din partea de nord-est a discului solar, pe parcursul a câteva ore, după care începe să se disperseze.
„O parte din plasmă a fost eliberată în spaţiu, dar cealaltă parte nu a reşit să scape de atracţia gravitaţională a soarelui. Nu este surprinzător că plasma cade înapoi pe soare. La urma urmei, gravitaţia soarelui este puternică”, au declarat experţii SDO.
Filamentele de plasmă sunt sculptate de câmpul magnetic puternic al Soarelui şi au un capăt legat de suprafaţa stelei. Celălalt capăt se poate sute de mii de kilometri în spaţiu. Filamentele durează o singură zi, deşi există şi unele stabile, care pot exista luni întregi, explică cercetătorii. Plasma din filamente constă în heliu super-încins şi hidrogen care este încărcat electric.
SDO de la NASA este una din sondele care monitorizează constant activitatea Soarelui. Steaua noastră se află în faza activă a ciclului său de 11 ani şi va atinge momentul maxim în 2013.