O fabrică de baterii pentru maşini electrice va fi construită în România. Guvernul a semnat înţelegerea cu o companie din Canada

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a semnat, luni, memorandumul de înțelegere cu RockTech Lithium pentru a construi o fabrică în România. Compania canadiană vrea să investească în ţara noastră 400 de milioane de euro.
Filip Stan
07 mart. 2022, 11:23
O fabrică de baterii pentru maşini electrice va fi construită în România. Guvernul a semnat înţelegerea cu o companie din Canada

O fabrică de baterii pentru maşini electrice va fi construită în România.

„În prezenţa premierului României, Nicolae Ionel Ciucă, va avea loc ceremonia de semnare a memorandumului de înţelegere între Guvernul României şi compania RockTech Lithium pentru dezvoltarea unei investiţii de 400 de milioane de euro în România.

Fabrica ce va fi construită în ţara noastră va produce materii prime, componente de tehnologie climatică, hidroxid de litiu pentru bateriile litiu-ion destinate industriei auto”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Memorandumul a fost semnat de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit memorandumului, compania RockTech Lithium ar urma să construiască în România o fabrică pentru producția de materii prime/componente de tehnologie climatică (hidroxid de litiu).

„Exploatăm o mină de litiu în Canada şi construim în Europa rafinerii şi convertoare de litiu. Litiul este o componentă esenţială pentru celulele bateriilor. (…) În câţiva ani vom vedea că cele mai multe maşini vândute în UE vor fi vehicule complet electrice

În aceste zile am văzut că este important ca Europa să aibă independenţă în furnizarea de materii prime şi ale principalelor componente necesare pentru producerea autovehiculelor, în marile industrii auto”, a declarat preşedintele companiei RockTech Lithium, Dirk Harbecke.

„Începem construcţia primei fabrici în Germania, la graniţa cu Polonia. Acum suntem în căutarea locului pentru a doua unitate de producţie. Acesta este motivul pentru care ne aflăm aici. Suntem foarte activi în ultima perioadă în România şi am analizat mai multe locaţii pentru această investiţie”, a adăugat el.

Reprezentantul companiei a explicat că vor fi create 500 de locuri de muncă în România.

„Pe an, vom produce suficient litiu pentru aproape 500.000 de maşini electrice”, a mai menţionat Dirk Harbecke.

O fabrică de baterii pentru maşini electrice va fi construită în România. Virgil Popescu: „Va intra pe harta marilor producători de component pentru baterii”

„Am semnat azi acest memorandum. Lucrăm la el de peste un an de zile. Am fost în contact cu compania încă din Guvernul trecut, condus de Florin Cîţu, când a fost aprobat acest memorandum.

România va intra pe harta marilor producători de component pentru baterii (…) De aici poate fi dezvoltată pe orizontală o industrie, alte noi investiţii”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

„În PNRR avem posibiltăţi de finanţare pentru investitori care vor să construiască, să investească în România în ciclul de producţie al bateriilor. Guvernul României s-a angajat în cadrul legal european că va acorda ajutoare de stat investitorilor care vin să investească în România”, a adăugat el.

Citeşte şi: Tichete electronice în valoare de 2.000 de lei pentru mame. Care sunt condiţiile pentru a beneficia de ajutorul oferit de stat

Potrivit Economedia, Rock Tech Lithium Inc. a fost fondată în 1996 și este o companie de dezvoltare a litiului cu sediul în Canada. Potrivit Reuters, compania avea intenții să construiască în Europa o capacitate de conversie a hidroxidului de litiu, care urmărește să transforme materia primă de litiu din roci dure într-o substanță chimică utilizată în mod obișnuit în industria bateriilor. Compania are operațiuni în Canada și Germania care urmăresc să furnizeze hidroxid de litiu pentru industria auto. RockTech Lithium este listată la TSX Venture și la Bursa de Valori din Frankfurt.

Rock Tech Lithium este o companie germano-canadiană cu sediul în Vancouver, care extrage materia primă pentru hidroxidul de litiu din proiectul său minier din Lacul Georgia din Ontario, Canada. O așa-numită „fabrică de transformare” urmează să fie construită acum în regiunea Lusacia din Brandenburg pentru a rafina resursa, potrivit electrive.com.

În octombrie, Rock Tech Lithium a anunțat construirea unei fabrici de producție pentru hidroxid de litiu pentru baterii în Guben, Brandenburg, Germania – la 60 de kilometri de fabrica Tesla din Grünheide. În plină funcționare, uzina de producție pentru hidroxid de litiu pentru baterii (convertor) este de așteptat să producă 24.000 de tone de hidroxid de litiu anual pentru bateriile a 500.000 de mașini electrice. Proiectul Rock Tech se află în prezent într-un stadiu avansat de planificare. Compania estimează volumul investițiilor la aproximativ 470 de milioane de euro.

Unitatea de producție urmează să creeze 160 de locuri de muncă, iar finalizarea fabricii este planificată pentru 2024. La finalul lunii februarie, compania a transmis că a depus documentația necesară pentru prima autorizație parțială pentru construcția fabricii.

Citeşte şi: Câţi bani cash ar fi bine să ai în casă dacă apar situaţii de urgenţă. Un analist economic ne explică

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Mama Noei Argamani, fosta ostatică răpită de Hamas, a murit de cancer la câteva zile după eliberarea fiicei sale
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?