În 1989, o familie de ieşeni a depus la CEC suma de 85.000 de lei, sumă cu care, la acea vreme, putea fi cumpărat un apartament cu două camere.
După 20 de ani, în 2009, oamenii s-au gândit să-şi retragă banii, însă suma care li s-a returnat a fost 10 lei.
Scandalizaţi, au cerut explicaţii, dar banca le-a spus că „topirea” economiilor a fost cauzată de inflaţie.
Motivul nu i-a convins şi au dat banca în judecată dar, după trei ani de proces, instanţa a dat dreptate instituţiei financiare susţinând că suma a fost calculată corect.
„Am făcut o cerere către conducerea CEC Bank, să mi se dea banii pe care îi aveam pe cele şapte librete, respectiv 84.429 de lei. Pentru că reprezentanţii instituţiei nu mi-au oferit niciun răspuns, am făcut o notificare. În cele din urmă, mi s-a răspuns că, la reforma monetară făcută în 2005, prin transformarea leului vechi în cel nou, moneda s-a micşorat de 10.000 de ori, motiv pentru care valoarea celor 7 librete este acum, cu tot cu dobanda, de 10,8 lei”, a declarat Constantin Nuţă, potrivit bzi.ro.
Bărbatul susţine ca, după datele Institutului Naţional de Statistică, moneda s-a devalorizat foarte mult, însă tot ar fi trebuit să-i dea 27.391 lei.
Magistraţii de la Tribunalul Iaşi au decis în mod definitiv şi irevocabil să respingă cererea formulată de familia Nuţă şi să nu acorde niciun leu despăgubiri. Practic, judecătorii au considerat că cei de la CEC au stabilit în mod corect suma pe care trebuie să o acorde familiei Nuţă, pentru depozitul făcut în anul 1989.