Totul a început în luna iulie 2020, când familia, formată din trei membri, a început să beneficieze de ajutor social. În cursul anului 2021, capul familiei a obținut un loc de muncă ca vânzător într-un magazin alimentar, având un salariu net lunar de 1.600 de euro. Informația privind noul loc de muncă a fost transmisă în mod corect către Jobcenter, împreună cu contractul de muncă. Cu toate acestea, autoritatea a calculat greșit cuantumul indemnizației, bazându-se pe venitul brut, și nu pe cel net, ceea ce a generat o supraplată lunară. Aceasta s-a acumulat de-a lungul a zece luni, rezultând într-un total de peste 3.000 de euro.
La 31 ianuarie 2022, după ce eroarea a fost descoperită, Jobcenter a emis o notificare oficială prin care solicita rambursarea sumei plătite în exces, scrie Stiridiaspora.ro. Familia a contestat imediat decizia, iar cazul a fost inițial analizat de Tribunalul Social (SG) din Berlin. Instanța de fond a decis în favoarea autorității, considerând că soția – în numele căreia fusese introdusă acțiunea – ar fi trebuit să observe eroarea de calcul, ceea ce a fost calificat drept „neglijență gravă”.
Nemulțumită de verdict, familia a făcut apel la Tribunalul Social de Stat Berlin-Brandenburg. Aici, judecătorii au emis o hotărâre diferită, susținând că persoanele fără pregătire de specialitate nu pot fi trase la răspundere pentru erori birocratice, în special atunci când sunt implicate documente administrative complicate și termeni financiari tehnici, precum diferențele dintre venitul net și cel brut.
Instanța a reținut că femeia nu a putut identifica rândul greșit în care fusese trecută suma de 1.600 de euro și că dificultățile de interpretare nu pot fi echivalente cu o intenție de a înșela sau cu neglijență flagrantă. Astfel, s-a decis că, în lipsa unei greșeli intenționate sau a unei omisiuni evidente, familia nu este obligată să returneze suma de bani.
Această hotărâre aduce în prim-plan problemele legate de complexitatea documentației emise de autorități și de dificultățile cu care se confruntă persoanele care beneficiază de ajutoare sociale. Tribunalul a subliniat că identificarea unei erori în calculul prestațiilor sociale nu este întotdeauna o sarcină simplă pentru cetățeni și că nu poate fi așteptat de la aceștia să sesizeze automat greșelile făcute de administrație.
Pentru cei care se confruntă cu situații similare, este important de știut că Jobcenter poate cere returnarea sumelor plătite în plus, însă doar în anumite condiții. Autoritatea este obligată să emită o notificare scrisă de rambursare, iar beneficiarii au dreptul să își exprime punctul de vedere în scris sau în persoană. Ulterior, pot fi emise două tipuri de decizii: un aviz de rambursare sau un aviz de anulare a dreptului la beneficiu. Ambele pot fi contestate în termen de o lună.
În această perioadă, nu este necesară efectuarea rambursării, iar dacă Jobcenter-ul menține decizia în termen de trei luni, beneficiarii au dreptul să ducă litigiul în instanță. În plus, pot solicita sprijin juridic de stat și consultații gratuite prin intermediul liniei de asistență a asociației avocaților din Germania.
Citeşte şi: Tragedie în Italia, patru morţi după ce s-a prăbuşit o telecabină